כך זה קרה: השלבים בדרך לפיצוץ הדרבי התל אביבי

הקשר לבלומפילד, ההתייעצויות בהנהלה, ההודעה שהגיעה במפתיע מהמשטרה, הדוחק בתורים וההחלטה הסופית, למרות הסיכונים. הסיפור מאחורי אחד האירועים המכוננים בספורט הישראלי

עמרי מנהיים
עמרי מנהיים   29.09.23 - 06:00
Getting your Trinity Audio player ready...

ההחלטה של הפועל תל אביב אתמול (חמישי) שלא לעלות לדרבי התל אביבי הפכה את חצי גמר גביע ווינר לסוג של קו פרשת מים. לראשונה בתולדות הספורט הישראלי, מועדון החליט באופן חד-צדדי שלא להופיע למשחק כדורסל עקב יחס משטרתי לאוהדים - ושילם על כך בהפסד טכני. "אנחנו ידענו מה המחיר וזה לא מעניין אותנו", הסביר גורם בהנהלת הפועל ת"א. "ברור לנו שניענש, אבל יש פה משהו גדול בהרבה".

ההחלטה הזו אמנם נלקחה במקום, בשטח - אחרי התייעצויות טלפוניות עם היו"ר רמי כהן ועם היועץ המשפטי חיים יצחקי שנמצאים בחו"ל - אבל לא נשלפה מהמותן. בהפועל הרגישו שהגיעו מים עד נפש - ודרישת המשטרה להציג תעודות זהות היתה הקש ששבר את גב הגמל והובילה לביטול של הדרבי.

אז מה בעצם קרה שם? קודם כל, אי אפשר לנתק את אירועי הדרבי הזה מאירועי דרבי הכדורגל ביום שלישי, בו הופעל כוח משטרתי רב וברוב המקרים גם לא מידתי - נגד אוהדי הפועל וגם נגד אוהדי מכבי. כך שהרבה לפני פתיחת השערים, אוהדי ואנשי הפועל הגיעו טעונים.

זה המשיך במהלך היום. בשעות הבוקר טענה המשטרה שיש בידיה מידע מודיעיני שמחייב את סגירת יציעים 1 ו-3, היציעים שאמורים לאכלס את הגושים המעודדים של שתי הקבוצות, של הפועל ושל מכבי. אותו מידע מודיעיני, מסתבר, עסק באוהדים שהורחקו והתכוונו להגיע בכל זאת לאולם. "אפילו אם המידע הזה היה נכון, זו סיבה לבדוק תעודות זהות לכל האוהדים?", אמר אחד מאנשי הפועל אתמול. "התחושה לאורך כל היום היתה שכוחות האבטחה פשוט באים להקשות עלינו איפה שהם יכולים".

סוסי המשטרה מחוץ לדרייב-אין (אלן שיבר)
סוסי המשטרה מחוץ לדרייב-אין (אלן שיבר)

המנכ"ל מתן קפלן הסביר את התחושות בראיון לערוץ הספורט: "מהבוקר, הבנו שהמשטרה לא באה לנהל פה אירוע ספורט. זה התחיל בהודעה שקיבלנו בשעה מוקדמת שהם רוצים לסגור את יציע 1 למרות שנמכרו אליו כרטיסים. התורים בכניסה היו בלתי נסבלים, התייחסו פה לאוהדים כאילו הם בהמות".

התחושות הללו של אנשי ואוהדי הפועל רק התחזקו כאשר השערים - שהיו אמורים להיפתח בשעה 18:00 - נפתחו רק בסמוך לשעה 19:00. בזמן הזה, התור מחוץ לשער 2 בדרייב אין הלך והתארך. כשהשערים סוף סוף נפתחו, כאמור, דרש המאבטח שעמד בכניסה שכל אדם מעל גיל 18 יציג תעודה מזהה או מספר תעודת זהות.

כל אוהדי הפועל ת"א שעמדו בתור או בסביבת שערי הכניסה קיבלו את הבקשה הזה בהפתעה גמורה. "מי שלא מראה תעודה, לא נכנס, זו ההוראה", אמר המאבטח לכל אדם שניסה לדבר איתו או להבין את פשר העניין. חלק מהאוהדים לא קיבלו את זה בעין יפה, אחד מהם אפילו התקרב למאבטחים וצעק שזו "בקשה של משטר דיקטטורי".

מספר חברי הנהלה של הפועל ת"א נכחו באיזור בעת קבלת ההוראה, אחד מהם היה אסי הראל. עוד לפני הביטול המשחק, כשהרוחות החלו להתלהט - והיו לא מעט רגעים כאלו - הוא ניסה להרגיע. לדבר עם האוהדים, להסביר שהמועדון יפעל לטובתם. אנשי מועדון אחרים, אגב, הגיעו מדי כמה דקות עם בקבוקי מים שחולקו לאוהדים.

ההחלטות התקבלו בשטח (אלן שיבר)
ההחלטות התקבלו בשטח (אלן שיבר)

מרגע בקשת תעודות הזהות, החלו בהפועל לנסות לקבל החלטה. החל מהבעלים עופר ינאי והנשיא אבי זיידנברג, דרך רמי כהן וחיים יצחקי ועד מתן קפלן ואסי הראל - כל הנהלת הפועל ת"א היתה תמימת דעים בהחלטתה שהקבוצה לא תעלה לפרקט. בשעה 20:05, קצת יותר משעה אחרי הדרישה להצגת תעודות הזהות - ההודעה הרשמית יצאה - ואלפי אוהדי הפועל ת"א שנכחו ברחבה החיצונית הגיבו בקריאות שמחה.

בהפועל ת"א מודעים היטב להשלכות של הפעולה שלהם: הפסד טכני, קנסות כבדים פוטנציאליים, אולי אפילו משחקי רדיוס והפחתת נקודות. אבל מבחינתם, הם העבירו מסר לספורט הישראלי כולו. "אנחנו כרגע בחזית של המאבק הזה, אבל זה לא המאבק שלנו בלבד", אמר גורם בהנהלת המועדון. "מישהו צריך לשים סוף להתנהלות של המשטרה כלפי אוהדי ספורט, ואנחנו גאים בעצמנו שאנחנו עשינו את הצעד הראשון במאבק הזה".

בהפועל יצאו בתחושת גאווה מסוימת לא רק מכך שעשו את הצעד הראשון, אלא גם מהעובדה שהערב הזה - שהיה נפיץ במיוחד - עבר ללא שום אירוע אלימות חריג. "זה רק מוכיח את הטענה שלנו", סיכמו בהפועל. "כמעט תמיד, האלימות מתקיימת רק כשהמשטרה מפעילה את הכוח שלה נגד האוהדים, ומשם המצב מסלים. הראינו שגם כשמכניסים לנו אצבע בעין, התגובה היתה מאופקת. הלוואי שהערב יהיה ההתחלה של השינוי".

הקהל האדום. הפועל ת"א עמדה מאחוריו (אלן שיבר)
הקהל האדום. הפועל ת"א עמדה מאחוריו (אלן שיבר)