תגיות: הפועל תל אביב, יורוקאפ
הפועל תל אביב עשתה זאת בגדול. האדומים השלימו אמש (שישי) 0:2 על גראן קנריה בסדרת הגמר וחגגו זכיה ביורוקאפ, התואר הראשון של הקבוצה מאז 1993 והתואר האירופי הראשון שלה אי פעם. הישג גדול מאוד, אבל זאת רק ההתחלה.
בעלי הקבוצה עופר ינאי הצהיר מתחילת דרכו במועדון שהמטרה היא להגיע ליורוליג, וקשה לראות את ינאי בתור מי שיסתפק רק בהשתתפות במפעל האירופי הגדול ביותר. אז מה מחכה לקבוצה של דימיטריס איטודיס ביורוליג - מהמענקים שייכנסו בזכות ההשתתפות במפעל, דרך המטרות שסומנו בקבוצה ועד חוקי השכר שמקטינים את הפערים, לפניכם.
בהתחשב בסכומי העתק שהוא השקיע השנה, ובתור מי שבעצמו מדבר על ואסיליה מיציץ' וגרשון יאבוסלה, שני השחקנים החופשיים הגדולים ביותר בשוק האירופי, בתור מטרות. גם אם יאבוסלה יבחר בסופו של דבר להישאר ב-NBA, בה הוא עשוי לקבל חוזה של 30-40 מיליון דולר לכמה שנים, וגם אם מיציץ' יבחר להגיע לדובאי, ריאל מדריד או הכוכב האדום בלגרד שהוזכרו כמועמדות, מדובר בהצהרה. הפועל שלמה תל אביב מגיעה ליורוליג כדי לנצח אותו. גם אם לא בשנה הבאה, בזאת שאחריה. הם עומדים להכנס למגרש חדש לגמרי. איך עושים את זה?
הכסף מהיורוליגהשאלה הגדולה ביותר, ומכפיל ההון המשמעותי ביותר בכל הקשור ליורוליג, היא האולם הביתי. אנחנו עדיין לא יודעים היכן הישראליות יארחו השנה, אבל אם זה יקרה בישראל אז הפועל תארח 17 משחקים ביתיים בשלב הליגה (לעומת 9 ביורוקאפ) ובהיכל מנורה מבטחים על 10,000 מושביו. מדובר, למעשה, ב-170 אלף כרטיסים, כשההיכל עשוי להיות מלא בכל שבוע בו הפועל משחקת ביורוליג.
מעבר לכך, יש מענקים שמגיעים ישירות מהיורוליג, בדומה למה שקורה בליגת האלופות של אופ"א (כשהסכומים כמובן קטנים משמעותית). היורוליג עשוי לגדול ל-20 קבוצות בשנה הבאה ובעקבות זאת ייתכן שגם הכסף וכמובן כמות משחקי הבית. זה עוד לא סופי, ולכן נתבסס על נתוני השנה האחרונה כפי שפורסם ב"באסקטניוז", אתר חדשות הכדורסל האירופי המוביל.
כל אחת מקבוצות היורוליג מקבלת חצי מיליון יורו, כאשר מעבר לכך יש מענקי מיקום. בעונת 2024/25, מי שסיימה במקום העשירי קיבלה 470 אלף יורו. מי שסיימה במקום ה-14 קיבלה 180 אלף יורו, ומי שסיימה במקום השמיני קיבלה 530 אלף יורו.
עלייה לפיינל פור שווה 770 אלף יורו וזכייה שווה 1.8 מיליון יורו. מצב בו קבוצה מסיימת מתחת למקום ה-14, כמו מכבי ת"א שסיימה את עונת היורוליג במקום ה-16, הוביל לכך שהיא לא תקבל מענק מיקום. אם הפועל תסיים במקום התשיעי, תעפיל לפלייאוף דרך הפליי-אין ותודח בסיבוב הראשון, לפי נתוני באסקטניוז, היא תקבל מיליון יורו. אם היא תסיים רביעית ותפסיד בשני המשחקים בפיינל פור, אז מדובר ב-1.35 מיליון יורו, סכום שגבוה כמעט פי 2 מזה שלפי הערכות מקבלת זוכת היורוקאפ.
שאלת התקציבהתקציב של הפועל ת"א, לפי נתונים שפורסמו במהלך העונה באתר אותו אתם קוראים כעת, עמד על כ-70 מיליון ש"ח באופן מוחלט וכ-7.7 מיליון דולר בשכר שחקנים. אם אנחנו מדברים ביורו, אז מדובר ב-17 מיליון ו-7 בהתאמה. כבר עכשיו זה סכום שעומד בקנה אחד עם קבוצות יורוליג, וגבוה יותר מזה של מכבי תל אביב לאחר הגעת איטודיס בשכר של 2.2 מיליון דולר לעונה.
יש בעשירייה רק קבוצה אחת עם תקציב שכר שחקנים נמוך יותר לפי באסקטניוז, פריז. יש מועדונים שמוציאים הון כמו מילאנו או פרטיזן ולא הצליחו העונה, אבל הפער הכלכלי עצום. ריאל מדריד, אולימפיאקוס ופנאתינייקוס - שלושת הראשונות ב-2023/24 - משלמות כ-20.5 מיליון יורו נטו לשחקנים ולמאמן. פנרבחצ'ה במקום החמישי משלמת 16.5 מיליון יורו. יותר מכפול ממה שהפועל ת"א משלמת, לפחות לפי הנתונים שלנו, וזה לפני שנכנסים למונחים כמו עלות מעביד.
האם הפועל ת"א יכולה להוציא עוד 10 מיליון יורו בשכר שחקנים? יכול להיות שכן. הקבוצה מציעה כ-4-5 מיליון יורו בשנה למיציץ' לפי דיווחים באירופה ויכולה להציע סכום כזה גם ליאבוסלה או שחקני טופ אירופי אחרים. אחרי שינאי הנחית כאן את פטריק בברלי, ג'ונתן מוטלי, ברונו קאבוקלו ודימטריס איטודיס ליורוקאפ, אי אפשר לזלזל ברצון או בכסף שלו, גם אם אין לו עדיין את ההכנסות של מועדוני היורוליג הגדולים וגם אם לא יהיה לו את הגב של ריאל, ברצלונה או באיירן מינכן ממועדוני הכדורגל. הנקודה המעניינת באמת, בשאלת התקציב, היא שלא בטוח שהוא צריך.
היורוליג אישרה תקרת שכר שתכנס החל מהשנה הבאה, כשאם שכר השחקנים יעמוד על יותר מ-8 מיליון יורו הקבוצות יצטרכו לשלם קנסות. הסכום הזה כולל מספר חריגות, כאשר שני השחקנים שחתומים על החוזה הגבוה ביותר במועדון לא ייספרו מתחת לתקרה. המשמעות היא שינאי, תיאורטית, יכול לשלם גם 20 מיליון יורו למיציץ' ויאבוסלה והם עדיין לא יספרו מתחת לתקרת השכר.
שכר השחקנים נטו עומד על 6.89 מיליון יורו, כאשר בהתאם למבנה המס מדובר בכ-5.6 מיליון יורו בהתחשב בכך שיעקב לא נספר ובוותק של גינת, טימור ומדר. הסכום הזה עשוי לרדת לכ-5 מיליון יורו, ואף פחות מכך, בהתחשב בחריגות שכר נוספות. כלומר - מרחב תמרון של כ-2.4 מיליון יורו, לפחות, ועוד שני חוזי עתק. בזמן שהקבוצות הגדולות באירופה יצטרכו להוציא הון על תקרת השכר, האדומים בעמדה מצוינת. הפער התקציבי עשוי להיות קטן משנדמה.
חוקי המס של היורוליג מורכבים וארוכים, אך בין היתר יהיה מס של 25% בלבד על שחקנים שנמצאים בקבוצה יותר משלוש שנים, גם לא ברציפות, מה שיוביל למיסוי נמוך על החוזים של ים מדר, בר טימור ותומר גינת (ושל מי מהזרים של הפועל ת"א שיהיה בקבוצה גם ב-2026/27). יהיו שתי חריגות נוספות של סכומים שנעים בין 560 ל-640 אלף יורו ואחת של 320-400 אלף יורו, מה שיכול להתאים לחוזים של שחקנים כמו מרקוס פוסטר.
כל הדרך בה קבוצה נבנית ביורוליג משתנה, כאשר קבוצות שיהיו במרחק של 30-50% מהתקרה יצטרכו לשלם יורו על כל יורו בו הן חרגו. קבוצות שעברו את ה-50-70% יצטרכו לשלם שני יורו על כל חריגה ביורו אחד, וקבוצות שיעברו ב-70-90% יצטרכו לשלם שלוש. לכן גם אם יש קבוצות שיכולות להעמיד תקציב גדול יותר, לא בטוח שזה משתלם להן.
לפי החישוב שלנו, בהתאם לשכר השחקנים הנוכחי בהפועל ת"א, הקבוצה כרגע במרחק מיליון דולר מתקרת השכר של היורוליג, גם אם שתי המשכורות הגדולות בשנה הבאה יהיו של שחקנים שלא נכללים כרגע.
מי נשאראחרי כל החלק הכלכלי, הגיע הזמן לדבר כדורסל. יש להפועל ת"א כבר עכשיו לא מעט שחקנים ברמת יורוליג. ים מדר, בר טימור, מרקוס פוסטר, אנטוניו בלייקני, גיא פלטין, איש ווינרייט, עוז בלייזר, תומר גינת, ג'ונתן מוטלי וברונו קבוקלו יכולים להישאר בקבוצה בשנה הבאה ולהיות משמעותיים. לקח למועדון זמן למצוא את האיזון וה-DNA שלו כשמדר ואיטודיס הגיעו באמצע העונה, אבל יחד איתם מדובר בקבוצה שיודעת לשתק יריבות ומחוברת כבר עכשיו. לא צריך לפרק את הקבוצה ולבנות מחדש.
הליבה של הקבוצה צפויה להישאר כמו שהיא, אך היא יכולה בהחלט להשתדרג במספר עמדות, מתפקיד הגארד המוביל (שלמעשה נותר פנוי מאז עזיבתו של פטריק בברלי), דרך תפקיד הגארד השני אותו ממלא ג'ו רגלנד ועד עמדת הפאוור פורוורד, אותה איישו בן בנטיל בתחילת העונה וכעת מרקוס בינגהאם ג'וניור, כשהשניים ממעטים לשחק. לכן, אגב, הקבוצה מקושרת למיציץ' וליאבוסלה.
אלה שתי ההחתמות הגדולות שהפועל תעשה, שני שחקנים שיכולים להשתלב בשיטה כבר עכשיו ולספק להפועל רוטציה של כעשרה שחקנים ברמת יורוליג. יכול להיות שאלו יהיו מיציץ' ויאבוסלה, יכול להיות שנראה שחקנים אחרים כמו מאק מקלאנג ובול בול. שימו עין גם על בונזי קולסון וצ'ימה מונקה שיכולים להשתלב בצורה לא רעה. הפועל יכולה כאמור לשלם לשני השחקנים הגדולים שיגיעו סכומים שלא יחשבו מתחת לתקרת השכר של היורוליג, וינאי ישקיע בכך "מאמצים אדירים".
השאלה הבאה שנשארה היא תפקיד הגארד המחליף. רגלנד בן ה-36 שחקן חשוב, אבל אחד שקיבל 16.6 דקות למשחק ביורוקאפ וקלע באחוז נמוך מהשלוש. הפועל צריכה מנהל משחק שיודע להפעיל גבוהים בפיק-נ'-רול, ורצוי אחד עם ניסיון. יש קבוצות יורוליג מצוינות עם שלושה גארדים מובילים, וגם אם יהיה מדובר בגארד שיעלה מהספסל, הנוכחות הזאת חשובה. שחקן בסגנון של נייג'ל וויליאמס גוס, מילוש תאוסודיץ' או נאנדו דה קולו יכול להתאים בדיוק לתפקיד הזה, שחקן שמניע את החמישייה השנייה ויכול לייצב את המערכת. רצוי אחד עם ניסיון יורוליג.
יכול להיות שזה יספיק. מצב בו יש להפועל חמישייה של מדר, מיציץ' (או תיאו מלדון), ווינרייט, בונזי ומוטלי, בזמן שעל הספסל מחכים דה קולו, בלייקני, פוסטר, גינת, קבוקלו, טימור, פלטין ובלייזר, מעניק לה עומק ברמת יורוליג ושמונה זרים איכותיים, ייתכן שאף מבלי לחרוג מתקרת השכר (או עם קנס נמוך בהשוואה לשאר הקבוצות). אפשר להמשיך ולדבר על עוד שמות, אבל בסופו של דבר הנקודה זהה – הפועל יכולה להרשות לעצמה להחתים שלושה שחקנים בפרופיל גבוה ולרוץ עם השלד הקיים ביורוליג.
על פניו, הכל במקום הנכון. יש להפועל בעלים שאפתן ועשיר, יש לה שדרת ניהול מקצועי חזקה ויש לה מאמן מנוסה מאוד, אחד שיודע מה צריך כדי להתחרות ביורוליג ומקבל קיץ כדי להתאים את הקבוצה אליו. יחד עם שינוי החוקים שבא לטובתה, זה זמן נהדר להיות אוהד הפועל ת"א, ויכול להיות שזאת רק ההתחלה שלו.