Free cookie consent management tool by TermsFeed

תחילת הסוף? האיום על עתיד הכדורגל

סופות רעמים עלולות להיות רק ההתחלה. הענף בצל משבר האקלים

רועי ויינברג
רועי ויינברג   08.07.25 - 17:14
Getting your Trinity Audio player ready...
יש לא מעט סיפורים שמלווים את מונדיאל המועדונים. ההצלחה של הקבוצות הברזילאיות, הדומיננטיות של מנצ'סטר סיטי המתחדשת ואפילו וירוס הבטן של קיליאן אמבפה היו יכולים להיות הסיפור הגדול בימים כתיקונם, אך הכל משני למזג האוויר.

המשחק בין צ'לסי ובנפיקה ליסבון בין שבת לראשון בשבוע שעבר רשם שיא חדש, כשהוא הופסק למשך כשעה וחצי בגלל חשש מסופות רעמים. במקביל, אנחנו רואים משחקים נעצרים בגלל עומסי חום, כאלה שמעלים חשש גדול לבריאות השחקנים. לא פחות משישה משחקים במונדיאל המועדונים הופסקו בגלל התנאים הבעייתיים בארצות הברית.

במדינה, מטבע הדברים, עוסקים במונדיאל הבא. בכיר בשירות המטארולוגי האמריקאי אמר לאתלטיק כי סביר שזה יחזור גם במונדיאל 2026 וגם במשחקים האולימפיים של 2028, עם שילוב הזוי בין עומס חום לסופות רעמים.

כדור הארץ השתגע. זה לא חדש, וגם אותו בכיר, בן שוט, התייחס לכך: "סופות רעמים נפוצות בין יוני ליולי. ערכנו מחקרים מראש לפני מונדיאל המועדונים והמונדיאל עצמו, בניסיון לוודא שכולם יהיו בטוחים".

אמנם רק אחד מ-6 המשחקים שנדחו התקיים באצטדיון שיארח גם משחקים במונדיאל, אבל הבעיה כאן גדולה יותר. אנחנו מרגישים את הקיץ בכל פעם בה אנחנו יוצאים מהבית, ואנחנו עדיין לפני יולי. במדינות אחרות חוץ מארה"ב, גם אם לא בהכרח אירופה, המצב גרוע יותר. מה זה אומר על עתיד הכדורגל? האם הענף מוכן למשבר האקלים?
מזג האוויר הקיצוני מקשה על המשחקים (Getty)
מזג האוויר הקיצוני מקשה על המשחקים (Getty)
פוס משחק
קצרה היריעה מלהסביר את תולדות וסכנות ההתחממות הגלובלית. על קצה המזלג - כדור הארץ מתחמם משנה לשנה, מה שמוביל למזג אוויר קיצוני יותר גם בחורף וגם בקיץ. מדענים חוששים כי הנזק כה גדול עד שאנחנו עלולים להגיע תוך שנים ספורות לנקודת האל חזור, ומביעים חשש מנזקים סביבתיים.

מחקר של Climate Central מאפריל האחרון מצא שעליית החום, גם בחודשים ה"קרים" של השנה, השפיעה על הרמה של הכדורגל. הסיכוי לטמפרטורות שלא מתאימות למשחק עלה פי כמה וכמה, כשהטמפרטורה האידיאלית הייתה 21 מעלות צלזיוס. טמפרטורה שנחשבת מופרכת במשך חלקים גדולים מהעונה, גם באירופה.

הנזק למשחק משמעותי. ברגע שחם יותר, השחקנים זזים בצורה פחות טובה על הדשא, לוקחים פחות סיכונים והכדורגל פחות טוב. הנזק לבריאות של השחקנים גדול, בטח כשמדובר בעומס מצטבר. בישראל ובמדינות נוספות נאלצים לעיתים לעצור את המשחק כדי לקחת הפסקת שתייה בשל תנאי החום הקיצוניים. 

מה אפשר לעשות?
הדבר הבסיסי ביותר שהכדורגל יכול לעשות, ומה שממשלות ברחבי העולם צריכות לעשות, הוא לנסות לצמצם את צריכת הפחמן. לחסוך בטיסות מיותרות ומשחקי ידידות בקצה השני של העולם, לנסות לייעל את הגישה לאצטדיון וכן הלאה. מונדיאל 2018, למשל, היה בעל פליטת פחמן השווה לכ-500,000 מכוניות במשך שנה שלמה.

מונדיאל 2022 נאלץ להתקיים בחורף, פשוט כי אי אפשר לשחק בקיץ (ובסבירות גבוהה גם 2034). מונדיאל 2026 יאופיין בהפסקות משחקים בגלל סופות רעמים, ופליטות הפחמן במונדיאל 2030, שיתקיים גם בדרום אמריקה וגם במערב אירופה, מטרידות, בלשון המעטה.

פעילים סביבתיים דיברו על הפסקת פרסום של חברות מזהמות, הפסקת הוצאת מדים חדשים כל שנה וכן הלאה. סיסמאות על תרבות הצריכה כמה שמזרז את משבר האקלים נכונות בחלקן, אבל הן לא מה שהענף יכול לעשות כדי לשפר את העניינים בתוכו.
מגיעה להם קצת יותר מנוחה (Getty)
מגיעה להם קצת יותר מנוחה (Getty)
בהתחשב במצב הקיים כרגע, פשוט יש כמה חודשים שבהם אי אפשר לשחק כדורגל בחלקים גדולים מהעולם. הפתרון המתבקש הוא להוריד את כמות המשחקים, בטח אלה שמתקיימים בקיץ. שחקנים היום משחקים בפועל במשך 11 חודשים בשנה, כשהעונה עם משחקי הידידות מתחילה באמצע או סוף יולי ונגמרת באמצע יוני עם פגרה בינלאומית מיותרת.

ברגע שיש פחות משחקים, ההשפעה של משחק בתנאי מזג אוויר לא אופטימליים יורדת וכך גם הגמישות במקרה הסביר שבו יצטרכו לקבוע משחקים מחדש. קיצור משחקי הכדורגל בעידן בו יש הפסקות שתייה או עצירות מחשש לסופת רעמים (שדורשות זמן נוסף לחימום מחדש וכן הלאה), עשויה להיות הדבר הנכון גם כן. מי נשאר לראות משחק שמופסק בדקה ה-86 לשעה וחצי, כמו המשחק בין צ'לסי לבנפיקה ? כשהמשחק קצר יותר, ומראש נקבע בהתאם לתחזיות, הסיכוי שהוא יופסק קטן.

פתרון אחר, שקיים בסנטיאגו ברנבאו למשל, הוא גג. ברגע שיש גג למגרשי כדורגל אז ההשפעה של עומס חום למשל קטנה, כשבמגרש של ריאל מדריד הדשא יכול "להישמר" בתנאים מיוחדים במה שמונע התחממות או התקררות מצידו.

אבל כמה מגרשים בעולם עומדים בסטנדרט של הברנבאו? אנחנו באמת הולכים לראות גג מעל כל מגרש כדורגל, או משחקים מתחת לקרקע? פתרונות אחרים כמו דשא סינתטי גם לא יעילים במיוחד, שכן הוא יוצר מעין "איי" חום ולא בהכרח עומד בו בצורה מיטבית. דשא סינתטי עלול להעניק יתרון לא הוגן לקבוצות שמשחקות עליו, כפי שהתלוננו מספר מאמנים ששיחקו השנה נגד יורגרדן בקונפרנס ליג.

אין פתרון קסם. לא להתחממות הגלובלית ובטח לא להשפעה שלה על הכדורגל. פיפ"א עצמה דיברה בעבר על חשיבות הנושא ואף כינסה ועדה, אבל מדובר באותו ארגון שהחליט להקים את מונדיאל המועדונים ולקיימו בארצות הברית, חרף המידע שיש על סכנות מזג האוויר. בקצב הזה, כך נראה, פשוט לא תשאר להם ברירה עוד כמה שנים.