אסטרטגית יציאה: קרב מכבי וי-ם בהפועל ת"א

אין מנוס מלהגיב: הדרך להיאבק במציאות שנוצרה, ששונה מכל מה שהיה. דעה

יניב פרנקו
יניב פרנקו   19.04.25 - 11:00
Getting your Trinity Audio player ready...

הפועל ת"א של עופר ינאי היא מתחרה יוצא דופן בענף הכדורסל. מדובר בהגדרה שונה מכל מה שהיה עד עכשיו וזה כולל את תקופת אורי אלון, שהייתה עד עכשיו התקופה שלי אישית הזכירה יותר מכל קדנציה אחרת את מה שעופר ינאי עושה.

מול מתחרה שכזה למכבי ת"א וירושלים יש בחירות אסטרטגיות מהותיות לעשות, אבל איך ניגשים בכלל לגבש אסטרטגיה לסיטואציה שכזו? ההתחלה היא כמו תמיד חייבת להיות מגובה בכמה שיותר מידע, מידע אמין ויציב מאפשר לייצר מספר רמות של תרחישים כדי לבנות איזה שהוא סיפור מסגרת, שמולו נכון לבחור באחת מהאסטרטגיות שיתוארו פה.

מה כולל המידע הזה? ניסיון להבין את מודל ההפעלה האמיתי של המתחרה, כמה אורך נשימה יש לו להמשיך, מה האתגרים המהותיים שיש לו ועוד.

חשוב להגיד – משאלות לב אינן חלק נכון בבניית אסטרטגיה – לא נכון להניח שהכל יעבוד לעופר ינאי, אבל גם לא נכון להניח שזה איום חולף. נכון לעכשיו – זו עובדה קיימת. אני אישית מעדיף במקרים אחרים לתרחש את ההצלחה יותר מהכישלון.

אז מה עושים?

אסטרטגיה א' – השתבללות פנימה.
הרעיון פשוט: את מה שיעשה המתחרה, אתה לא יכול לעצור ולא יכול לשלוט, לכן עדיף להתמקד במה שאתה כן יכול לנהל וזה את הפעילות הפנימית. מכבי וירושלים יודעות באמת מה יש להן ביד, הן יודעות מה ההתחייבויות, הם יודעות כמה מודל ההפעלה שלהן עולה, הן יודעות את מצב החוזים שלהן עם כל שחקן ושחקן והם יודעות בסבירות גבוהה גם מה בתקציב שהן בונות הוא בבטחון מלא ומה הוא השערה שתלויה במצב המדיני והבטחוני.

כשאתה יודע מה הארגון שאתה מנהל יודע להוציא, לשאלה מה המתחרה מוציא יש הרבה השלכות, אבל במעשי, אין לך הרבה אפשרויות לשלוט בזה. אם מכבי לדוגמא תמשיך לתת חוזים כמו שנתנה לצוות הישראלי שלה בגלל שהשוק השתנה, היא תצטרך לחסוך את הכסף העודף מהצוות הזר. בסופו של דבר זה עד כדי כך פשוט ועד כדי כך מסובך, הרי עופר ינאי גם הוא בונה אסטרטגיה והוא רוצה להוביל את המתחרות להוציא יותר כסף או לוותר לו על שחקנים.

להשתבללות פנימה יש יתרונות גדולים – היא מכריחה את המערכת לעבוד מול תקציב ריאלי ולא לשגות בחלומות, היא מחייבת זהירות ויצירתיות והיא מסוגלת להוביל ליישום מספר עקרונות שבימים "רגילים" לא היו באים לאוויר העולם.

אבל יש בה גם סיכון מהותי – יום אחד כשהשבלול יוציא את הראש החוצה הוא יכול לגלות ששום דבר שהוא זכר לא נשאר אותו דבר.

ירושלים בחרה עד כה באסטרטגיה הזו, מכבי בחרה שלא.

י-ם השתובללה פנימה (עודד קרני)
י-ם השתובללה פנימה (עודד קרני)

אסטרטגיה ב' – הבית בוער
כשהגיע ג'ורדי קרויף למכבי ת"א הדירוג האירופאי שלה היה בשפל וזה של הפועל ת"א היה בשיאו. דירוג אירופאי הוא הנכס הכי קשה להשגה בעולם הכדורגל, שכן בניגוד לשחקנים, דירוג אירופאי נרכש בשנים ארוכות. מכבי של קרויף השיגה דירוג אירופאי עצום וכשהשוק השתנה בפתיחת המפעל השלישי (הקונפרנס, י.פ) גילתה מכבי איזה נכס עצום זה הדירוג. הוא איפשר לה לעשות שלבי בתים ולצבור נקודות והרבה כסף, הפועל ת"א איבדה את הדירוג שלה לאורך השנים, וייקח לה שנים ארוכות לחזור למה שכבר היה לה ביד וזה לקח מהותי.

ג'ורדי קרויף עשה להפועל ת"א את מה שעופר ינאי רוצה לעשות למכבי, הוא גרם לה לעשות טעות אחר טעות ולקח לה נכסים מובהקים כשהגדול ביותר היה ערן זהבי.

ולכן כשמבינים מה המשמעות של אובדן מובילות אפשר להבין מדוע אסטרטגיית הבית הבוער היא רלוונטית – ייתכן שמכבי וגם ירושלים צריכות לקחת סיכונים מהותיים בהווה כדי לא לאבד נכסים מהותיים בעתיד. זה קל לכתוב, קשה לבצע. הרחבה מהותית של החוב או של ההשקעה יכולה להוביל לקריסה כלכלית, הפועל ת"א רגל היא דוגמא מעולה, אבל החלופה יכולה להיות קשה.

אסטרטגיה ג' – שלום של אמיצים
מכבי וירושלים רואות בהפועל ת"א מתחרה ישירה ועם מתחרים ישירים בדרך כלל נאבקים, אבל שינוי מהותי יכול להיות דרך יצירת שותפויות. ענף הכדורסל סובל שנים מניהול גרוע ומבנה רגולטורי שחוסם תחרות – שינוי מהותי יכול להיות עבודה משותפת כדי לייצר צמיחה משותפת לכולם, עד כה היה ברור כי היורוליג הוא נקודת חוזקה של מכבי בלבד, עד כה היה ברור כי החוקים בישראל נוצרו כדי להקשות על מכבי (פיינל פור, מגבלת זרים) ועוד.

שינוי מהותי ביצירת שותפויות מחייב קודם כל הבנה ש-1+1+1 שווה הרבה יותר מ-3 – ייתכן שכמה שיותר ישראליות ביורוליג זה טוב לכולם, ייתכן שהגבלת הזרים יוצרת אינפלציה במחיר הישראלים, יייתכן שהליגה המקומית יכולה להניב סכומים גדולים בהרבה דרך שינוי הפורמט, כל זה ישרת את הפועל ת"א וירושלים אבל גם את מכבי ת"א. האם למכבי יש פריווילגיה בתקופה הזו להדוף את הרעיון של עבודה משותפת כדי לייצר צמיחה לענף בידיעה שהצמיחה תשרת אותה אבל גם את הפועל וירושלים? יש מצב שזה כבר לא בשליטתה.

בעבר היה לי רעיון שעיריית ת"א תעביר לניהול הקבוצות את חברת היכלי הספורט – זו תפתח את המסחר בהיכלים ותיישם שירותים נוספים כמו משרד כרטיסים וההכנסות ישרתו את כל המועדונים בעיר, סל ורגל. עכשיו בואו ניקח את הרעיון הזה ל-2025 ונראה התגייסות של כל המועדונים בעיר כדי לקחת שליטה על חברת היכלי הספורט והפיכתה לחברה הכלכלית של המועדונים, מהלך כזה יכול להכניס למכבי סל ורגל הרבה יותר הכנסות אבל גם ליריבות העירוניות.

בואו נלך על רעיון צנוע יותר – שינוי תקנוני שמאפשר למועדון לארח משחקי בית בשני היכלים. הפועל תוכל לארח חלק בהיכל שלמה וחלק ביד אליהו, ירושלים תוכל לארח מספר משחקים גדולים במרכז, שם גר חלק לא מבוטל מהקהל שלה, חולון תוכל לארח את משחקי השיא ביד אליהו, שינוי שטוב לכמה מועדונים, האם שותפות יכולה לקדם רעיון שכזה? ייתכן שכן.

אם נכנס מתחרה חדש לשוק ההמבורגרים כמו בדוגמא שנתתי לפני כמה טורים – האם לא כדאי שכל השחקנים בענף יעודדו צריכת המבורגרים מוגברת על חשבון צריכת הפיצות (בחירה מקרית לחלוטין בפחמימה).   

שיחות שלום? (אלן שיבר)
שיחות שלום? (אלן שיבר)

אסטרטגיה ד' – ישראל מעל הכל
הבחירה של מכבי לשים את המפעל האירופאי מעל לכל היא בחירה שכבר חוגגת 50 שנה, הפיכתה של מכבי למעצמה אירופאית בכדורסל הובילה אותה לשליטה חסרת תקדים בליגה המקומית. הליגה המקומית שילמה את המחיר, שינויי פורמט מרובים, תקנון לא ברור, הרבה מאוד פוליטיקה, ליגת העל בכדורסל משוחקת בימים לא ברורים, ניתן להחתים שחקנים עד לסיום העונה כמעט, חלק גדול מהאולמות לא ראויים גם למשחקי נוער ובאופן כללי – המוצר לא מספיק טוב.

למעשה הדבר היחיד שעובד בליגה הזו היא היריבות הסוערת בין הפועל ת"א למכבי ולירושלים. אמוציה היא סיפור נהדר, אבל היא לא תחליף לכל הבעיות.

החלטה אסטרטגית של כל השחקנים המרכזיים בענף יכולה להיות שינוי פרדיגמה של ממש – הוצאת הפוליטיקה מהמנהלת והאיגוד ובנייה מסודרת של תכנית חומש שתביא את ליגת הסל המקומית למעמד של ליגת הרגל המקומית (שגם לה לא יזיק לתקן כמה דברים מהותיים).

ליגת העל בסל צריכה את המותג מכבי חיפה, צריכה את המותג בית"ר ירושלים, צריכה מותג חזק בהרבה בהפועל ב"ש, היא צריכה מנהל חזק, מוסדות נקיים ככל האפשר מפוליטיקה ומבנה שיביא לה הרבה יותר הכנסות מהטוטו, שידורים וספונסרים.

ספוילר קטן – בדרך שזה עובד כרגע, זה לא יקרה. שינוי אסטרטגי יכול להוביל לזה ויש לו מחירים: לדוגמא האם תואר האליפות בישראל הוא זה שיקנה כרטיס למפעל האירופאי הבכיר? לדוגמא האם שינויים בניהול האקדמיות לנוער יכולים לייצר מנוף הכנסות כבד למועדונים? לדוגמא האם שינוי פורמט וכניסת שחקנים נוספים יכול להוביל לגידול מהותי בהכנסות מכרטיסים?

ליגה מקומית חזקה יכולה לשנות את הסיטואציה האסטרטגית – אולי עכשיו נוצרה הזדמנות היסטורית למפגש אינטרסים בנושא.

ויש גם אופציה חמישית שהיא לא לעשות כלום, זו גם אופציה.

הכותב הינו חבר בפודקאסט צבע אדום, פודקאסט אוהדי הפועל ת"א