נגד כל העולם: מה יביא קסיוס ווינסטון להפועל ירושלים?

הטרגדיה, הקשר עם אבדיה ושיתוף הפעולה המבטיח עם וויילי. הכירו את הרכש

סער שהם
סער שהם   23.07.25 - 20:53
Getting your Trinity Audio player ready...

קסיוס ווינסטון נאלץ להתמודד מול קשיים בלתי יתוארים לאורך החיים שלו. הגארד החדש של הפועל ירושלים למד בשלב מוקדם שלעתים התכניות לא הולכות כפי שמקווים, כאשר אירוע אחד מזעזע במיוחד שם בפרספקטיבה חדשה את כל מה שהוא הכיר, והגדיר מחדש מי הוא כבן אדם. אחרי שטעם מה-NBA, ובלט ביורוליג אך לא הצליח לשמר את מעמדו בליגה הטובה באירופה - כעת הוא מגיע לירושלמים וינסה, ביחד איתם, לטפס בחזרה לרמות הגבוהות ביותר של היבשת.

ווינסטון (27, 1.85 מטר), שקיבל את השם 'קסיוס' על שמו של קסיוס קליי - מוחמד עלי, גדל בדטרויט וכבר בגיל 3 החל לשחק כדורסל והחל להלחם על מקומו. "זו הייתה האהבה הראשונה שלי", סיפר, "כשאתה גדל בדטרויט אתה חייב להוכיח את עצמך - זה אתה נגד כל העולם. הכדורסל הוא חלק ממני, הוא חלק ממי שאני והוא חלק מהסיפור שלי. לכל אחד יש את החלום שלו, ואז יוצאים החוצה ומנסים לעבוד ולהקריב הכל בשביל החלום. עבורי זה הכדורסל, זה חלק מהחיים שלי. תמיד שיחקתי עם החברים והמשפחה שלי, שיחקתי נגד גברים בוגרים מגיל צעיר. ככל שגדלתי החיים שלי הפכו לקשים יותר, צצו בעיות והכדורסל תמיד היה שם כדי שאוכל להישען עליו".

וכשווינסטון אומר 'בעיות', הוא מתכוון לאחד המקרים הטרגיים שרק ניתן לדמיין. ב-9 בנובמבר 2019 איבד ווינסטון את אחיו הקטן זקארי, שהתאבד על פסי הרכבת. "הוא היה מי שהחזיק את כולנו ביחד במשפחה", אמר, "הוא תמיד היה שם בשביל שכל המשפחה תחייך. זה אחד הדברים שהבנתי רק אחרי שהוא כבר לא היה איתנו. הרגשתי את החלל. לאח שלי היו את השדים שלו, והוא לא רצה להפיל את זה על אף אחד אחר. הוא אחד האנשים שהכי אהבתי בעולם. עשינו הכל ביחד".

באותם ימים, ווינסטון כבר היה אחד הכוכבים הגדולים של מכללת מישיגן סטייט כאשר בסיום עונת 2018/2019 (בה הגיע עם חבריו לפיינל 4 של ה-NCAA) נבחר לשחקן המצטיין של קונפרנס הביג 10 עם ממוצעים אדירים של 18.8 נקודות ו-7.5 אסיסטים למשחק. ווינסטון הפך למנהיג הגדול של מישיגן סטייט, וכאחד כזה לא היה מוכן שלא לעלות למשחק שנערך פחות מיממה אחרי מות אחיו.

לא מוותר על אף משחק (GETTY)
לא מוותר על אף משחק (GETTY)

לפני אותו משחק נערכה לאחיו דקת דומייה כאשר הגארד התקשה לעצור את הדמעות בעודו מחובק על ידי חבריו. לאחר מכן הוא עלה למגרש, ועם 17 נקודות ו-11 אסיסטים הוביל את הספרטאנס ל-47:100 מהדהד. "זו הייתה הבריחה שלי", הסביר את ההחלטה, "כדורסל לא קשור לחיים האמיתיים – זה המקום שבו שום דבר אחר לא קיים. ככה יכולתי לתת למשפחה שלי רגע לנשום, 40 דקות בלי לחשוב על הכאב. הבעיות חיכו לנו גם אחרי כן".

אחר שהשלים את ארבע שנותיו בקולג', ווינסטון נבחר במקום ה-53 על ידי אוקלהומה סיטי ת'אנדר, שהעבירה אותו בהמשך לוושינגטון וויזארדס. "ה-NBA תמיד הייתה התכנית שלי, תמיד אמרתי שזה יקרה", סיפר, "לאנשים זה היה נראה מציאותי רק בשנה השנייה שלי בקולג', פתאום הם אמרו שיש בי משהו מיוחד, אבל אני הבנתי את זה עוד משהייתי תינוק". את טבילת האש שלו ב-NBA הוא חווה לצידו של דני אבדיה עם עונת רוקי משותפת - במה שקשר את הגורל של השניים שנהנו מחניכתו של ראסל ווסטברוק. "שנינו בעונה הראשונה שלנו בליגה", סיפר אבדיה באותם ימים, "אני הגעתי מאירופה והוא מהקולג' - אנחנו צריכים להיות שם אחד עבור השני ולתמוך זה בזה. אני בטוח שעד סוף העונה נהיה חברים מאוד טובים".

לצערו של ווינסטון, בניגוד לאבדיה הוא לא הצליח לתקוע יתד בליגה הטובה בעולם ולאחר שנתיים במהלכן רשם 30 משחקי NBA, לצד משחקים בג'י ליג, הוא הגיע לראשונה לאירופה וחתם בבאיירן מינכן. ווינסטון הפך לאחד השחקנים המשמעותיים של אנדראה טרינקיירי, איתו החזיק במערכת יחסים חמה, ורשם 11.0 נקודות ו-3.4 אסיסטים בממוצע למשחק בעונת הרוקי שלו בליגה הטובה באירופה. לצערו, הוא עשה את זה באחוזים בינוניים מאוד עם 35.8% מהשדה לצד 28.2% לשלוש, במה שלמעשה מנע ממנו להשאר על הבמה הגדולה של אירופה. לאחר מכן הוא ירד מעט ברמה, חתם בטופאש בורסה וכיכב לצידו של אוסטין וויילי עם 14.9 נקודות (48.4% מהשדה, 39.7% מהשלוש) ו-4.5 אסיסטים למשחק בליגת האלופות. בעונה החולפת, הוא רשם ממוצעים דומים במדי רג'יו אמיליה. 

ווינסטון הוא לפני הכל רכז, וסנטר כמו וויילי צריך שחקן כזה לצידו. הגבוה שהתקשה למצות את עצמו במהלך שלבים ארוכים של העונה האחרונה רשם את עונת שיא במהלך 23/24, אז ראה את ווינסטון מחלק לו אסיסטים בקצב. ווינסטון מסר באותה עונה 42 אסיסטים לוויילי, שבסך הכל קלע באותה עונה 157 סלי שדה מאסיסטים - בכך ווינסטון היה השחקן שסידר לוויילי הכי הרבה סלים בקבוצה. לשם השוואה, בעונה החולפת וויילי 63 סלי שדה בלבד מאסיסטים, כאשר ג'ארד הארפר הוביל את הפועל ירושלים בהפעלת הסנטר עם 22 אסיסטים. במובן הזה, ווינסטון יעזור להפועל ירושלים לנצל את וויילי, שהפך לצידו ל-MVP של הליגה הטורקית לפני שהגיע לבירת ישראל. דרך אגב, לא מדובר במקרה בודד עם וויילי כאשר בעונה החולפת, כאשר שיתף פעולה עם המועמד למכבי תל אביב מומו פאייה, הוא מסר לגבוה לא פחות מ-61 אסיסטים מתוך 148 סלי השדה של שותפו.

מושלם לוויילי (FIBA)
מושלם לוויילי (FIBA)

בכל מקרה, ווינסטון הוא לא שחקן מושלם ובזמן שהוא נכס עבור הגבוה שישחק לצידו, לאורך כל הקריירה הוא מציג אחוזי קליעה לא יציבים שמתורגמים כמובן גם בנתונים המתקדמים. על פי InStat, לאורך הקריירה שלו באירופה, באף אחד מהמהלכים ההתקפיים שהסתיימו בזריקה שלו הוא לא הצליח לרשום יותר מנקודה פר פוזשן. בזריקות בסיום מהלכי פיק אנד רול (36.0% מסך המהלכים שהסתיימו בזריקה) הוא עומד על 0.76 פר פוזשן, במהלכי בידוד (20.9%) הוא עומד על 0.67 ובהתקפות מעבר (11.7%) הוא רשם 0.96 פר פוזשן. ובכל זאת, ווינסטון הוא עדיין כוח התקפי שיש לקחת בחשבון בכל הקשור לייצור נקודות, כאשר ב-27 מתוך 159 משחקיו הרשמיים באירופה קלע 20 נקודות או יותר. המבחן הבא שלו, הוא לבצע את זה ביעילות טובה יותר.

במקביל, יונתן אלון גם יצטרך למצוא את הנוסחה הנכונה להשתמש בשחקן החדש שלו כאשר מגבלת הגודל שלו עלולה להיות נוכחת יותר מאי פעם. עוד יתברר האם ווינסטון יקבל דקות קבועות לצידו של הארפר (1.78 מטר), במה שכנראה ייצר את הקו האחורי הנמוך באירופה, או יהפוך לשחקן שישי קטלני שיעשה צרות מהספסל. למרות מימדי הגוף הצנועים, בעזרת אינטיליגנציית המשחק שלו ווינסטון הצליח לשמור את יריביו על אחוזים סבירים בזריקות שנלקחו תחת שמירה שלו, והחזיק אותם על 44.7% בלבד לאורך הקריירה.

קשה להתעלם מהנתונים הגופניים שמעלים סימן שאלה, אבל רק במהלך אחד הוא אפשר ליריביו לרשום יותר מנקודה פר פוזשן - מהלכי תפיסה וזריקה (19.9% מסך המהלכים ההגנתיים שהסתיימו בזריקת היריב), עם 1.1 נקודות פר פוזשן. לצורך העניין, בהגנה כנגד זריקות בסיום פיק אנד רול (24.2%) הוא שמר את יריביו על 0.87 נקודות פר פוזשן, בתפיסה וחדירה (10.3%) הוא העמיד את יריביו על 0.81 נקודות פר פוזשן ובבידודים (5.9%) יריביו נעצרו על 0.49 נקודות פר פוזשן בלבד.

עכשיו, ווינסטון ינסה לפלס ביחד עם הפועל ירושלים את הדרך המשותפת לרמות הגבוהות. "ה-NBA זה ביזנס, זה עניין של מזל. ביורוליג ובאירופה אתה פוגש שחקנים ממש טובים שלא שמעת עליהם אפילו", השווה בעבר, "יש כאן וטרנים אמיתיים שמבינים את המשחק כמו לורנזו בראון. כולם אמרו לי שהוא טוב, ואז פגשתי אותו כשהוא שיחק במכבי ת"א ואני בבאיירן, והבנתי שזו רמה אחרת. באירופה אתה מבין עד כמה המשחק פיזי רק כשאתה מגיע, אתה חייב להתרגל לזה. בעיניי, אני יכול להשתלב בכל מקום, גם ביורוליג וגם ב-NBA". כעת הוא יצטרך להוכיח שהוא מסוגל להשתלב בהפועל ירושלים ולקחת בה חלק פעיל בעונה בה הקבוצה תהייה חייבת לכוון לזכייה ביורוקאפ ולהשגת הכרטיס הנכסף ליורוליג.