תגיות: ברצלונה
"הקבוצה הטובה בעולם", "כדורגל מהחלל", "מזכירה את הקבוצה ההיא של פפ", אלה ועוד לא מעט סופרלטיבים נזרקו מכל עבר על ברצלונה בתחילת העונה, וגם אם חלקם היו מוגזמים, קשה היה שלא להתרשם מהשינוי שהביא האנזי פליק לקבוצה מקטלוניה. אחרי שסיימה עונה מקרטעת עם צ'אבי, ולא רשמה קיץ יוצא דופן בגזרת הרכש, היא פתחה את העונה הנוכחית בסערה עם 33 מ-36 נקודות אפשריות בליגה, תוך כדי הצגת כדורגל סוחף שהוביל פער של תשע נקודות מהאלופה ריאל מדריד, אותה הביסה 0:4 בקלאסיקו, ו-10 מאתלטיקו מדריד.כבר נראה היה שברצלונה בדרך הבטוחה להחזיר לעצמה את האליפות, ויש אפילו מי שכבר העזו להתחיל לפזול לעבר הגביע עם האוזניים הגדולות, אלא שאז… משהו השתנה. הקבוצה של פליק צברה 5 נקודות בלבד מ-18 אפשריות בששת המחזורים האחרונים ורשמה שני הפסדי בית רצופים, כולל ללגאנס בסוף השבוע האחרון. בנוסף, הפער מריאל מדריד הצטמק לנקודה בלבד, ומהחבורה של דייגו סימאונה ואתלטיקו הוא נעלם כלא היה, רגע לפני הקרב שמצפה להן בשבת במונז'ואיק, שהמנצחת בו תצא לפגרת חג המולד כמוליכת לה ליגה. אז איפה זה השתבש?
טסה גבוה מדי?כאמור, עד לא מזמן קשה היה שלא להתלהב מהסגנון של ברצלונה הצעירה, עם כדורגל אינטנסיבי, משחק לחץ כמו שלא הציגה שנים וכדורגל ישיר יותר, כשבנוסף נראה היה שבניגוד לשנים קודמות, הדגש במסירות היה פחות בכמות ויותר בקידום הכדור, מה שאיפשר לנצל יתרון של רבים מהשחקנים - יכולת טובה כשיש להם שטחים. אלא שמעל לכל, טקטיקה אחת בלטה במיוחד - קו גבוה, שמכניס את היריבות לנבדל באופן קבוע.מלכודת הנבדל היא אחת השיטות המזוהות ביותר עם השיטה של פליק. ברצלונה מובילה בפער עצום את הליגה בהכנסת היריבות שלה לנבדל, ועד כה היא עשתה זאת לא פחות מ-105. לשם השוואה, הרחק מאחוריה במקום השני נמצאת אוסאסונה עם 57 נבדלים שחילצה מהיריבות שלה, כמעט חצי. ביחס לחמש הליגות הבכירות באירופה, היא עשתה זאת 48 פעמים יותר מכל קבוצה אחרת.
המשחק הזכור ביותר הוא כמובן הקלאסיקו, שבו ריאל מדריד נקלעה לנבדל 12 פעמים, 8 מהן של קיליאן אמבפה, כולל שער יתרון מוקדם שנפסל בצדק לצרפתי. "אנחנו תמיד משחקים עם רביעייה אחורית גבוהה מאוד", אמר פליק אחרי אותו משחק. "זה נראה מסוכן, אבל זה לא. העניין היחיד הוא שכולם צריכים לרוץ אחורה, ואת זה אני לא כל כך אוהב".כמו שאתם בוודאי זוכרים (בכל זאת, זה לא היה כל כך מזמן), הדבר הפך לשיחת היום בקרב האוהדים ובתקשורת הספורט העולמית לא היה ניתן למצוא התייחסות לברצלונה בלי להזכיר את מלכודת הנבדל הגרמנית-קטלאנית הכל כך יעילה. אלא שלא ביציעים, באולפנים ובטורי הדעה שמו לב לאותה מלכודת, אלא גם היריבות, שהתחילו להתכונן למה שנחשב עד אז לגורם הפתעה עבורן.את הסדק הראשון יכולנו לראות במשחק שהתחיל את התקופה שאותה פליק כינה "נובמבר המחורבן" - ההפסד 1:0 באנואטה לריאל סוסיאדד. באותו משחק, נראה שהקבוצה הבאסקית הצליחה לפצח משהו שאחרות לפניה לא הצליחו, והיא ניצחה את ברצלונה לא רק בתוצאה, אלא גם בבעיטות לשער (11:14) ולמסגרת (0:6).טאקה קובו, הכוכב היפני של ריאל סוסיאדד, סיפר אחרי המשחק: "עבדנו כדי להתמודד עם הקו הגבוה שלהם, ראינו איך הם שיחקו בליגת האלופות נגד הכוכב האדום והרושם שלי היה שהמפתח הוא הריצה של הקשרים מקו שני. הם מתמקדים בחלוצים או בשחקני הכנף, אבל אני לא בטוח שהם לוקחים בחשבון את התנועה מקו שני. אולי הם יחשבו איך הם יתגוננו מול זה, אני לא יודע".נראה שלא רק קובו לא ידע, אלא גם ברצלונה, ומשם החל כדור השלג הנוכחי. וגם בהמשך, יכולנו לשמוע משחקני היריבות שלקחו נקודות מברצלונה על חשיבות שבירת הלחץ והקו הגבוה, מה שגם הוריד את ממוצע הפעמים שבו בארסה תפסה את היריבות שלה בנבדל למשחק מ-6.92 ל-5.83 בממוצע.עניין נוסף הוא משחק האגפים, או יותר נכון, היעדרו. 32% מההתקפות של ברצלונה עוברות דרך השליש האמצעי, יותר מכל קבוצה אחרת בלה ליגה, כאשר גם שחקני הכנף של הקבוצה, לאמין ימאל וראפיניה, נוטים לחתוך למרכז. גם את זה היריבות למדו ומתמקדות בלנסות לעלות ליתרון, ירידה לאחור ובסגירת האמצע. באגפים שנשארים פנויים, לעומת זאת, בארסה לא ממש מסוכנת ולראייה - ממוצע הבעיטות לשער במשחקים האחרונים פחת כמעט בחצי מ-7.4 למשחק ל-4.5 בלבד.