אבל בעולם הכדורסל: דייויד סטרן הלך לעולמו בגיל 77

קומישינר ה-NBA לשעבר נפטר, כשלושה שבועות אחרי שאושפז במצב קריטי כתוצאה משבץ מוחי. "הפך את ה-NBA למותג עולמי, מהמנהיגים המשפיעים בדורו", ספדה הליגה

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט   01.01.20 - 23:02

תגיות: NBAדייויד סטרן

Getting your Trinity Audio player ready...

דייויד סטרן, מי ששימש קומישינר הכל יכול של ליגת ה-NBA מ-1984 עד 2014, הלך הלילה (רביעי) לעולמו, כשהוא בן 77, כחודש אחרי שאושפז במצב קריטי, בעקבות אירוע מוחי. סטרן השאיר אחריו אישה, דיאן, ושני בנים, אריק ואנדרו.

"בזכות דייויד, ה-NBA הפכה מותג עולמי, דבר שהופך אותו לא רק לאחד מגדולי הקומישינרים בכל הזמנים, אלא גם לאחד המנהיגים העסקיים המשפיעים ביותר בדורו", נמסר בהודעה רשמית מטעם ליגת הכדורסל הטובה בעולם.

סטרן נולד ב-22 בספטמבר, 1942, למשפחה יהודית בטינאק ניו ג'רזי. לאחר שסיים לימודי משפטים באוניברסיטת קולומביה, הועסק בשנת 1966 במשרד עורכי הדין "פרוסקאור, רוז, גץ ומנדלסון" שם גם החל הקשר הראשון שלו עם ה-NBA, כשהמשרד היה זה שייצג את הליגה בזמנו. סטרן היה זה שהוביל את הצוות המשפטי בתביעת הענק של אוסקר רוברטסון נגד הליגה שהסכם הפשרה שלה היווה בסיס לחוק השחקנים החופשיים שקיים עד היום ב-NBA.

בשנת 1978, עזב סטרן את המשרד לאחר 12 שנים והתמנה ליועץ כללי בליגת ה-NBA, תחת הקומישינר האגדי לארי א'ובראין. חלפו שנתיים וסטרן התמנה לתפקיד סגן נשיא הליגה. במהלך כהונתו התקבלו שתי החלטות חשובות בעלות השפעה היסטורית: בדיקות סמים, שלא נעשו עד אז, מתוך הנחה שרוב השחקנים צורכים ממריצים באופן קבוע, וחוק תקרת השכר שיצר מצב בו בעלי הקבוצות והשחקנים הפכו לשותפים לרווחים והגביל את שכר השחקנים במטרה לעודד תחרותיות ומחזוריות בליגה.

ב-1 בפברואר 1984, ירש דייויד סטרן את כס הקומישינר מא'ובראין והפך לרביעי בלבד להחזיק במשרה היוקרתית. בזמן כניסתו לתפקיד, הליגה הייתה שרויה במשבר כלכלי - רוב הקבוצות הראו הפסדים בדוחות סוף השנה, הרייטינג צנח והאולמות לא היו מלאים. זאת גם הייתה שנת הכניסה של ארבעה שחקנים משמעותיים מאוד לליגה: האקים אולג'וואן, צ'ארלס בארקלי, ג'ון סטוקטון ומעל כולם מייקל ג'ורדן ,שהכישרון והצבע שלו הפכו את הליגה לפופולרית ורווחית מתמיד. חוזהו של ג'ורדן עם נייקי עזר לליגה לקבל תשומת לב, שלא זכתה לה עד אותה תקופה.

אינספור עיטורים והאיש שהביא רוח חדשה לענף. דייויד סטרן (GETTY)
אינספור עיטורים והאיש שהביא רוח חדשה לענף. דייויד סטרן (GETTY)

המשך עבודתו של סטרן הביא להתרחבות הליגה כמו שאנחנו מכירים אותה היום, ל-30 קבוצות, כאשר במהלך כהונתו נוספו שבע קבוצות חדשות: שארלוט, מיאמי, מינסוטה, אורלנדו, ונקובר (שעברה לממפיס) טורונטו, והבובקאטס שהתחילו בשארלוט, אחרי שההורנטס עברו לניו אורלינס. סטרן היה הוגה הרעיון לייסד שתי קבוצות בקנדה על מנת להרחיב את הפוטנציאל המסחרי למדינה נוספת והיה בין המייסדים של ליגת ה-WNBA שקמה באפריל 1996 ונתנה מסגרת וביטוי מקצועני לנשים, לראשונה בארה"ב מחוץ למכללות.

הקומישינר המנוח דאג להביא את ה-NBA לכל מקום ברחבי הגלובוס והיה אחראי על קיום משחקי ראווה תוך שהוא מחזק את הקשר הבינלאומי של הליגה ומעודד גיוס שחקנים מחוץ לארצות הברית. בשנת 2014, לאחר 30 שנה בתפקיד ולאחר אין ספור מהפכות שחולל הן בענף והן בספורט, פינה את מקומו לאדם סילבר, ששימש כסגנו של סטרן משנת 2006.

סטרן זכה לעיטורים ופרסים אינספור. הבולט ביניהם הוא העיטור האולימפי, שניתן עבור תרומה יוצאת דופן לתנועה האולימפית, בו זכה ב-2012. ב-2014 הכריז היכל התהילה של הליגה כי דייויד סטרן יוכר כחבר מן המניין בטקס שנערך באותה השנה. ב-2016 הפך לחבר בהיכל התהילה של פיב"א, איגוד הכדורסל העולמי.