דניס רודמן: החברות המפתיעה עם קים ג'ונג'-און

בלבול בין דרום לצפון קוריאה הוליד קשר קרוב בין קים ג'ונג-און לדניס רודמן, ואם תשאלו את התולעת, גם פסגה עם טראמפ בסינגפור. גם בצל שמועות על מות השליט, כוכב העבר שזוכה לתהילה מחודשת עדיין חולם על הסכם שלום עם ארה"ב. אפילו אם יהיה היחיד

אברהם בן עמי
אברהם בן עמי   03.05.20 - 07:05
Getting your Trinity Audio player ready...

דניס רודמן וקים ג'ונג-און, כל אחד מסיבותיו, היו שניים מהאנשים הכי מדוברים בעולם בשבוע האחרון. ובעוד כדורסלן העבר הצבעוני זכה לתהילה מחודשת בזכות הפרק שהוקדש לו ב"הריקוד האחרון", במקרה של הדיקטטור הצפון קוריאני זה קרה בגלל השמועות על מותו, שלפחות על פי התמונות במדינה, היו מוקדמות. אך למרות המצבים והעולמות השונים כל כך, בין השניים שוררת חברות שנמשכת כמעט עשור.

זה מתחיל בקוריאה הצפונית של 1984, בה נולד קים, שאומנם לא היו בה ממש שידורים ישירים של משחקי NBA, אך כבנו של שליט המדינה הכל יכול, קים ג'ונג'-איל, הוא נחשף בכל זאת לשיקגו בולס הגדולה של שנות ה-90 שאותה העריץ. אחד מחבריו ללימודים בבית הספר הפרטי בשווייץ תיאר אותו כחולה כדורסל ש"בילה שעות שבהן צייר בקפידה בעיפרון ציורים של מייקל ג'ורדן". בנוסף, אף פורסמה תמונה שלו לובש את גופייה מספר 91 של רודמן בבולס.

המפגש בין השניים היה מקרי, ובמה שנראה די אופייני לשניהם, די סוריאליסטי. ב-2013, רודמן חשב שהוא בכלל מגיע למשחק ראווה בדרום קוריאה, דבר די שגרתי עבור כוכבי NBA לשעבר. אך הוא מצא את עצמו בשכנתה הפחות סימפטית מצפון. "אף אחד לא סיפר לי על צפון קוריאה", רק חשבתי שאשחק כדורסל ואחלק חתימות. הייתי כל כך עיוור".

אך למרות היחסים העוינים בין המדינות, נראה שהפורוורד לשעבר התאהב במדינה והתחבר היטב לשליט חובב הכדורסל שלה, שאותו הוא תיאר כ"חבר אמת". באותו ביקור "התולעת" אף צייץ בחשבון הטוויטר שלו: "זה נכון. אני בצפון קוריאה. מצפה לשבת עם קים ג'ונג-און. אני אוהב את העם הצפון קוריאני".

רודמן, שידוע כאדם לא שגרתי, רצה למנף את מעמדו החדש כדי לכונן יחסים דיפלומטיים בין המדינות ובאותה תקופה, כשברק אובאמה היה נשיא ארה"ב, ה"תולעת" אמר בראיון לספורטס אילוסטרייטד: "המשימה שלי היא לשבור את הקרח בין מדינות עוינות. למה אני זה שצריך לעשות את זה, אני לא יודע. מכולם, דווקא דניס רודמן. לשמור על הביטחון זה לא התפקיד שלי, אלא של אובאמה. אני רק אגיד שאם אני לא אהיה באחד משלושת המקומות הראשונים בפרס נובל הקרוב לשלום, משהו לחלוטין לא תקין".

אז אובאמה כנראה לא לקח ברצינות את רודמן וגם כרטיס הטיסה לשטוקהולם לא הגיע בסופו של דבר, ובמקום פרס נובל, הוא ספג לא מעט ביקורות על כך שהוא נותן לגיטימציה למדינה שמפרה זכויות אדם ושברשותה יש נשק גרעיני. אך כהרגלו, דעת הקהל לא ממש עניינה את הריבאונדר המצטיין ומאז הוא ערך עוד מספר ביקורים בצפון קוריאה, ולא חסך במחמאות למדינה המבודדת ולשליט: "אנחנו מבלים הרבה, צוחקים ורוכבים על סוסים. אנחנו כמעט אף פעם לא מדברים על פוליטיקה, אלא על כדורסל".

כשדונלד טראמפ רץ לנשיאות ארה"ב, בניגוד ללא מעט שחקני NBA, רודמן הביע את תמיכתו הפומבית במועמד, וטען שמה שארה"ב צריכה הוא לא פוליטיקאי, אלא איש עסקים. ב-2017 הוא צייץ: "אני חבר של דונלד טראמפ וקים ג'ונג-און ומאמין בעתיד חיובי עבורנו ועבור צפון קוריאה. הנשיא טראמפ הוא המנהיג המושלם לתפקיד! אני שולח אהבה לשניהם ויש לי אמונה חזקה ששניהם רוצים שלום". 

ביוני 2018, הבלתי ייאמן קרה ואחרי עליות ומורדות בין הצדדים, טראמפ וקים נפגשו לפסגה היסטורית בסינגפור. ורודמן, שהיה היחיד שהאמין לאורך כל הדרך, הגיע גם הוא למדינה האסיאתית ואמר: "אני שמח להיות חלק מזה, אני חושב שזה מגיע לי כי עוררתי מודעות לנושא.

בראיון ל-CNN הוא כבר לא הצליח לעצור את הדמעות ובקול חנוק, עם כובע "Make America Great Again" לראשו, נראה שכל הרגשות התפרצו: "זה מדהים! כשאמרתי את הדברים הארורים האלה ספגתי כל כך הרבה איומים, אבל הגנתי על זה כי אני מאמין בצפון קוריאה. אפילו לא יכולתי לחזור הביתה והתחבאתי במשך 30 יום. אבל נשארתי עם הראש למעלה והייתי היחיד שידע שדברים הולכים להשתנות. אף אחד ל הקשיב לי וספגתי את כל הכדורים, אבל נשארתי עומד איתן. זה יום גדול לכולם ואני כל כך שמח שאני פה לראות את זה. אני לא לוקח קרדיט".

מאז, השיחות אומנם נמשכו וטראמפ אף ביקר בצפון קוריאה, אך המדינה לא ממש התפרקה מנשקה הגרעיני. אך רודמן, כהרגלו, לא מפסיק לחלום ולאחר השמועות בשבוע האחרון על מותו קל קים, הוא אמר: "אני מקווה שזו רק שמועה שהמצביא קים ג'ונג-און חולה. אני מקווה שנגלה יותר בקרוב יש עדיין כל כך הרבה עבודה לעשות בין ארה"ב לצפון קוריאה ואני מתפלל להחלמה מהירה שלו, כדי ששני חבריי (טראמפ וקים) יוכלו להמשיך בהצלחה בתהליך השלום".