כוכב מול קבוצה: ההבדל בין מילווקי לבין פיניקס

הצגת היחיד של אנטטוקומפו והכדורסל האדיר של הסאנס הזכירו סדרות גמר מהעשור הקודם והקילרים מהמדבר הראו ממה הם עשויים. וגם: האקס פקטור. סיכום משחק 2 בגמר ה-NBA

יואב מודעי
יואב מודעי  09.07.21 - 11:36

למרות שגם לפני שנתיים הוא לא היה במעמד הזה, עדיין מוזר לקום בבוקר ולראות גמר NBA ללא לברון ג'יימס. אז לכל מי שהתגעגע - הלילה (בין חמישי לשישי) קיבלנו "פלאשבק" לאותם משחקים בלתי נשכחים שלו נגד גולדן סטייט אחרי שקווין דוראנט הפך את הקבוצה מהמפרץ לבלתי עצירה. יאניס אנטטוקומפו נכנס לנעליו של לברון, ופיניקס, לאלו של הווריירס.

יאניס היה דומיננטי כמו לברון על הפרקט של הפיניקס סאנס ארנה, ואפילו שבר את השיא של מספר 23 לנקודות ברבע אחד של משחק גמר (20 מול 19). ה"גריק פריק" סיים עם 42 נקודות ב-68% מהשדה לצד 12 ריבאונדים, 4 אסיסטים ו-3 חסימות, אבל כמו לברון מודל 2017 ו-2018 שרשם מספרים דומים, זה הסתיים בהפסד.

ההצגה שלו הסתיימה בהפסד כי פיניקס באמת התחפשה לגולדן סטייט, וכדי להמחיש זאת עם קצת מספרים, היא הייתה רחוקה שלשה אחת בלבד ברבע הראשון כדי להשוות את שיא כל הזמנים לשלשות ברבע אחד של משחק גמר (9), ששייך לסטף קרי ושאר החברים. אגב, רק שתי קבוצות קלעו יותר שלשות מהסאנס (20) במשחק גמר - גולדן סטייט וקליבלנד. 

אם אתם רוצים עוד דמיון בין פיניקס לווריירס, שימו לב לנתון הבא: החבורה מאריזונה מחזיקה במאזן 0:13 בפלייאוף הנוכחי במשחקים בהם היא הובילה בהפרש דו ספרתי. השיא ב-20 שנה האחרונות הוא 15 ניצחונות רצופים במשחקים כאלו, ועליו רשומות גולדן סטייט (2014/15) והלייקרס של העונה שעברה. אבל שימו בצד לרגע את מספרים, כי אם אתם רוצים לחזור כמה שנים אחורה לקבוצה המהפנטת מסן פרנסיסקו, פשוט תראו שוב ושוב ושוב את הסרטון כאן למטה.

במשחק הראשון המצטיינים של פיניקס היו כריס פול ודיאנדרה אייטון, הלילה דווין בוקר ומיקל ברידג'ס ובשני המקרים החבורה הזו הציגה יכולת משכנעת וניצחה בהפרש דו ספרתי. הסאנס מביאים לשולחן קבוצתיות בלתי רגילה וזה היתרון הכי גדול שלהם על פני הבאקס, שפרט לרבע אחד לא באמת הגיעו לסדרה הזו ולא נראו ברמה של היריבה. עד כה, אפשר לומר, נוק-אאוט של מונטי וויליאמס על מייק בודנהולזר.

הצגות יחיד אולי מספיקות כדי לנצח משחקים בעונה הסדירה או בפנטזי, אבל בפלייאוף בכלל ובגמר בפרט מדובר באופרה אחרת לגמרי. ב-5 מתוך 7 המשחקים האחרונים בהן שחקן קלע 40+ נקודות בגמר, הוא גם הפסיד (אנטטוקומפו, לברון X3 וקרי). בין אותם משחקים, לברון רשם פעמיים מדד פלוס מינוס של 13- וקרי 8-. אצל יאניס, המצב קצת שונה.

אנטטוקומפו, שמעמיד בגמר ממוצעים מטורפים של 31 נקודות ב-64%, 14.5 ריבאונדים, 4 אסיסטים, 2 חסימות ו-1.5 חטיפות, מצליח בניגוד לחבריו גם לתרום לתוצאה. ב-75 הדקות בהן הוא שיחק עד כה בסדרה, מילווקי ביתרון 4, וב-21 הדקות שלו על הספסל, מילווקי בפיגור 27. גם במשחק הראשון וגם בשני, אגב, הוא שחקן החמישייה היחיד של בודנהולזר שסיים עם מדד פלוס מינוס חיובי. השאר נראים חסרי אונים וקבוצת ההתקפה הקטלנית שבעונה הסדירה קלעה 120+ נק' למשחק, נעלמה והשאירה את יאניס בודד במערכה. ג'רו הולידיי וקריס מידלטון (12 מ-37 מהשדה) יצטרכו להתעורר במשחק 3, כי לבאקס כבר לא נשאר מרווח לטעויות.

בעוד שאנטטוקומפו זכה למחמאות על ההופעה המרשימה, דווין בוקר, שהיה הכוכב של הסאנס עם 31 נקודות, התמקד בקסם של הקבוצה שלו: "אנחנו חבורה מאוחדת שמשחקת כדורסל קבוצתי ובגלל זה ניצחנו משחקים לאורך העונה". פול הוסיף: "יש הרבה המון בקבוצה הזו. אם יש לי מצב קליעה טוב, אני אמסור למי שיש מצב קליעה מצוין". התיאורים הללו שמשקפים באופן מושלם את הכדורסל שאנחנו רואים מפיניקס בשני צדי המגרש, מספרים את כל הסיפור.

לבד במדבר (Getty)
לבד במדבר (Getty)

בין ההתאמות שמילווקי עשתה לקראת משחק 2, היא השתלטה על הסלים (28:54 לה בנקודות בצבע לעומת 44:42 לפיניקס במשחק 1) ועשתה עבודה טובה יותר בהגנת הפיק נ' רול ובצבע. המחיר: יותר שלשות פנויות לסאנס, והיא שילמה על כך מחיר כבד.

כאמור, פיניקס קלעה 20 שלשות, ב-50%, וככה קשה מאוד להפסיד משחקי כדורסל. קבוצות שקלעו העונה למעלה מ-50% משלוש ניצחו ב-93% מהמקרים בפלייאוף (1:13) וב-90% בעונה הסדירה (15:140). וכשהקבוצה השנייה קולעת 9 מ-31 מהטווח הזה, הפערים גדולים מדי בשביל שיהיה משחק צמוד.

מילווקי היא הקבוצה הטובה ביותר בפלייאוף בשמירה על שלשות מהפינות. היריבות שלה לוקחות 5.7 שלשות מהפינות בממוצע למשחק, אך לאור השינוי ההגנתי היא בחרה לחיות עם הזריקות הללו של פיניקס, והאחרונה ניצלה זאת כדי לקלוע 10 שלשות מ-17 הזדמנויות מהפינות (הכי הרבה זריקות שמילווקי אפשרה מהפינות העונה).  

כמו במשחק הראשון, מילווקי איכשהו הצליחה להישאר בעניינים ולהיות במרחק ריצה אחת מתפנית בעלילה בדקות הסיום, למרות ערב הקליעה המדהים של המארחים. אך שוב, בכל פעם שהיא הורידה את ההפרש לחד ספרתי - היא נענתה בסל של פיניקס ששמרה על קור רוח שאנחנו בדרך כלל לא רואים מקבוצה כל כך חסרת ניסיון בשלבים האלה של העונה:

- 7:16 דקות לסיום משחק 1, התוצאה 94:101, בוקר קולע שלשה ומחזיר את ההפרש ל-10. כעבור שתי התקפות פול מגדיל ל-12.

- 04:01 לסיום משחק 1, התוצאה 99:108, בוקר קולע 'פול-אפ' ומחזיר את היתרון לדו ספרתי.

- 05:45 לסיום הרבע השלישי של משחק 2, התוצאה 66:71 אחרי שפיניקס כבר הובילה ב-15, פול קולע שלשה חשובה ובוקר מגדיל לדו ספרתי.

- 09:41 לסיום משחק 2, התוצאה 84:90, בוקר קולע שלשה ומעלה את הסאנס ליתרון 9.

- 08:30 לסיום משחק 2, התוצאה 88:93, פול מוצא את אייטון ובוקר צולף שתי שלשות רצופות שמסדרות לפתע יתרון 13.

- 04:10 לסיום משחק 2, התוצאה 97:103, פול קולע שלשה ומעלה את ההפרש ל-9.

לצד כל הדיבורים על כך שפיניקס קבוצה מאוחדת, מאומנת וחכמה, צריך להדגיש את הפן המנטלי. לקבוצה הזאת יש שני קילרים סדרתיים בדמותם של פול את בוקר שלא נשברים מכלום ולא מתרגשים משום ניסיון קאמבק. הצמד הזה גם קבע שיא מכובד הלילה - הקו האחורי עם הכי הרבה נקודות (113) בשני המשחקים הראשונים של סדרת גמר.

יותר מדי מילים נכתבו כאן בלי שהתעכבנו על השם הכי חשוב במשחק מספר 2, אז ניתן את הכבוד הראוי לאקס פקטור של פיניקס: מיקל ברידג'ס. זה היה משחק לא פשוט לצפייה עבור אוהדי פילדלפיה, שראו את הבחירה העשירית שלהם בדראפט 2018 מתפוצץ ומתקרב לתואר שהם כל כך מחכים לו. ברידג'ס בן ה-24 עשה את ההבדל עם 27 נקודות ב-53%. ורק אל תקראו לו "3 אנד D".

"אנשים מנסים למתג אותו בתור 3 אנד D, אבל זה אפילו לא קרוב", אמר בוקר במסיבת העיתונאים לאחר הניצחון. "בכל פעם שאתה מגיע לאימון, אתה רואה את מיקל כבר באולם. הוא גנב ממני את הקליעה מחצי מרחק תוך כדי תנועה שמאלה... אם קבוצות יתנו לו להיות זה שינצח אותם, הוא יעשה את זה". עד כמה ברידג'ס עובד קשה ושומר על עצמו? הוא לא פספס משחק אחד מאז שנבחר בדראפט לפני למעלה משלוש שנים.

לכל אלופה יש אקס פקטור, ועושה רושם שברידג'ס (14 נקודות במשחק הראשון) יכול לתפוס את התקן הזה עבור פיניקס. אחד המשחקים הכי טובים שלו העונה הגיעו אצל מילווקי, כשרשם 21 נקודות ב-73% מהשדה ו-72% משלוש, ואם הוא יצליח לשחזר את היכולת הזאת גם במשחקים הבאים בוויסקונסין - הסדרה הזאת תלך לכיוון אחד.

שלוש נקודות לסיום:

1. פיניקס באמת רחוקה שני ניצחונות מאליפות. 31 מתוך 35 הקבוצות שהובילו 0:2 בגמר גם זכו בטבעת + הסאנס לא הפסידו 4 מתוך 5 משחקים מאז חודש ינואר. מעבר לנתונים היבשים ולהיסטוריה, הם פשוט נראים מעולה והמשפט הראשון בפסקה הזו, שנראה לא הגיוני בתחילת השנה, קרוב מתמיד. אז אולי הגיע הזמן של כל מי שפקפק להתרכז יותר בכדורסל של פיניקס ופחות בדרך ה"קלה" שלה לגמר?

2. הפציעה של טורי קרייג. הנאחס נמשך גם במשחק 2 כאשר קרייג ניסה לסחוט עבירת תוקף מאנטטוקומפו אך נפצע וירד לחדר ההלבשה. הוא אמור היה לתפוס את מקומו של דריו שאריץ' שנפצע במשחק הראשון, אך כעת מונטי וויליאמס יצטרך ללכת קצת יותר עמוק ברוטציה שלו. כך או כך, אם הפציעה הזו תשפיע על פיניקס כמו שהפציעה של שאריץ' השפיעה עליה הלילה, היא תהיה בסדר.

3. המנהיגות של יאניס. אחד הרגעים של אנטטוקומפו שהיו הכי מהנים לצפייה, הגיעו דווקא מחוץ לקווי המגרש. אחרי ריצה של פיניקס שחזרה מפיגור 9, יאניס לקח פיקוד בפסק הזמן והראה מי המנהיג בחדר ההלבשה. עכשיו השאלה היא האם הוא יוכל להנהיג גם על הפרקט כך שחבריו ייראו טוב יותר, כי אם זה לא יקרה - ה"פייסרב פורום" בוויסקונסין עשוי לחזות באליפות היסטורית, אבל לא של מילווקי.