"מה לעזאזל?!": ההסבר מאחורי מהלכי בוסטון

פורזינגיס נשלח בטרייד כמעט ללא תמורה, אך יש סיבה טובה לכך. הפרטים

מערכת אתר ערוץ הספורט
מערכת אתר ערוץ הספורט   25.06.25 - 16:50

תגיות: NBA

Getting your Trinity Audio player ready...

בוסטון סלטיקס שלחה הלילה (בין שלישי לרביעי) בטרייד לאטלנטה את קריסטפס פורזינגיס, בתמורה לג'ורג' ניאנג ובחירת סיבוב שני בדראפט, מהלך שגרם להרמת גבות מצד אוהדים רבים. אלא שכאשר מביטים לעומק ולוקחים בחשבון את המסגרת הפיננסית החדשה ב-NBA, המהלך של בוסטון מתגלה לא רק כהגיוני – אלא הכרחי.

במרכז הסיפור עומדים שלושה מושגים שכל קבוצת NBA כיום נמדדת על פיהם: תקרת שכר, מס מותרות, ושני “אפרונים” (aprons) שמגבילים גמישות תפעולית של הקבוצות בליגה הטובה בעולם.

אז איך זה עובד?
על פי הדיווחים, תקרת השכר בעונה הקרובה תעמוד על כ-155 מיליון דולר (שכר השחקנים המצטבר של קבוצה בעונה מסוימת), אך קבוצות רשאיות לחרוג ממנה בתנאים מסוימים – ובעיקר לשלם "מס מותרות", שיכול להגיע למאות מיליוני דולרים, במיוחד כאשר הקבוצה חורגת שוב ושוב מהתקרה לאורך שנים.

המדרגה הבאה לאחר תקרת השכר הוא מס המותרות, שבעונה הקרובה אמור לעמוד על כ-188 מיליון דולר. מאז 2023, החוקים הוקשחו לאחר שנוספו שתי מדרגות נוספות: האפרון הראשון והאפרון השני. בעונה הקרובה קבוצות יוגדרו באפרון הראשון אם יעברו 195.9 מיליון דולר, ויוגדרו באפרון השני אם יעברו 207.8 מיליון דולר.

מעבר לתשלום מס מותרות, קבוצות שחוצות את האפרון הראשון יוגבלו ביכולות מסוימות שקשורות להחתמת שחקנים וביצוע טריידים, בעוד חציית האפרון השני כבר מובילה להגבלות חמורות במיוחד, גם בכל הקשור לתשלום מיסים וגם בהקשר של החתמת שחקנים, טריידים ואף עונשים בנוגע לבחירות דראפט עתידיות.

איך זה קשור לבוסטון?
הפציעה של ג'ייסון טייטום, כוכבה הגדול של בוסטון, גרמה להנהלת הקבוצה לבצע חישוב מסלול מחדש. טייטום, שהיה אמור להוביל את הקבוצה גם בעונה הקרובה, עשוי להחמיץ את כולה בעקבות הקרע בגיד האכילס, ובכך נראה שלקבוצה אין באמת סיכוי להתחרות שוב על אליפות. המטרה החדשה של הסלטיקס לקראת העונה הקרובה היא לחסוך במשכורות, על מנת לשלם כמה שפחות מיסים.

בעונה הקודמת הסלטיקס שילמו מס בשווי דימיוני של כ-193 מיליון דולר, מכיוון שהיו הרבה מעל האפרון השני. הטריידים על הולידיי ופורזינגיס חוסכים כ-27 מיליון דולר במשכורות בעונה הבאה, מה שיוריד את הסלטיקס מתחת לאפרון השני, ובכך יעזור לחסוך כסף רב. על פי 'יהאו', המהלכים הללו עשויים בסופו של דבר לחסוך לקבוצה סכומים מטורפים, בהתחשב בכל מיני מיסים שונים כמו "מס חזרתיות" ואחרים.

הפציעה שלו טרפה את הקלפים. טייטום (GETTY)
הפציעה שלו טרפה את הקלפים. טייטום (GETTY)

הקבוצה, שנרכשה לאחרונה בידי המיליארדר ביל צ'יזהולם, למעשה תחסוך מעל 200 מיליון דולר במצטבר מתוך 500 מיליון דולר אותם הייתה משלמת ב-2025/26 אם הייתה שומרת על הולידיי ופורזינגיס, שגם כך ירדו ביכולת בהשוואה לעונת האליפות.

המהלכים הללו הביאו את בוסטון לכ-4.5 מיליון דולר מתחת לאפרון השני – מה שפתח לקבוצה מחדש אפשרויות כלכליות כמו ביצוע טריידים גמישים יותר, החתמת שחקנים חופשיים עם חריגות, ושמירה על גמישות ניהולית.

למרות שהסגל נחלש, המהלך של בוסטון לא נועד רק לצמצם נזקים, אלא גם לבנות תשתית בריאה לעתיד. תחת חוקי ה־CBA החדשים, קבוצות שלא יודעות לתמרן כלכלית יתקשו להישאר תחרותיות לאורך זמן. בוסטון בחרה לחשוב קדימה: לשלם פחות עכשיו כדי לא להיתקע בהמשך, לאפשר חזרה חלקה של טייטום כשהוא יחלים, ולהשתמש בחלון שנפתח לה כדי לייצר עומק לעתיד. בתוך ליגה שהופכת יותר ויותר מורכבת מבחינה פיננסית – הסלטיקס מיישרים קו עם המציאות, ואולי אף משיגים יתרון בכך.