תגיות: אלכסנדר דז'יקיץ', הפועל ירושלים, טנריפה, ליגת האלופות של פיב"א
DNAכשהשעון הגדול הראה 8:16, בתחילת הרבע השני, נטל קואץ' דז'יקיץ' פסק זמן. לוח התוצאות הראה 24:17 לאלופת המפעל, אבל זה היה רק חלק מהסיפור. הפועל ירושלים ידעה, עוד לפני שהתחיל, שהמכונה ההתקפית של טנריפה היא גם מרהיבה, גם מדהימה וגם מהממת. ובמהלך 12 הדקות הראשונות של המשחק, חרף כל הנסיונות לשבשה, הראתה הקבוצה מהאיים הקנריים איך רוקדים את ה-Tajaraste (תעשו גוגל. או יוטיוב. עלי). אני לא יודע מה נאמר בדיוק בטיים אאוט, למרות שיש להניח שהמילה פיצ'קו נזרקה לא אחת, אבל אני מנחש שהמאמן עם הווסט ניסה להזכיר לשחקנים שלו מי הם, מאיפה הם באו ולמה הם שם. לא בזכות הכשרון. לא הודות לתחכום. לא בגלל היופי. הם שם כי הם הפועל ירושלים, כלומר הפועל ירושלים המסוימת הזאת, מודל 2022/23. הם שם כי הם הבריון הזה, מגן המשחקים, שלוקח מהיריבה שלו את כל מה שיש לה.
אחת הקלישאות המאוסות שלנו, אוהבי ומלהגי הכדורסל, נוגעת ל-DNA. כל קבוצה וכל מאמן מספרים לעצמם והחוצה על האיפיון, על השיטה, על ה-DNA. וזה לרוב קשקוש. אבל לירושלים הזאת באמת יש כזה. וביציאה מפסק הזמן, הזכירו השחקנים לעצמם והציגו עצמם מחדש בפני היריבה הספרדית, זאת שרגילה לפגוש בקבוצות ישראליות ולהציג בפניהן קיר בלתי עביר. נוסטלגיההגנה כבר מזמן לא מייצרת קבוצות אלופות. זאת מנטרה שאיתה אני מסתובב ולה אני מטיף לא אחת. לא שאפשר לנצח בלי לשמור, אבל לשמור ורק לשמור – זה משהו ששייך לעשורים קודמים. לכדורסל אחר. לחוקים אחרים. אלכסנדר דז'יקיץ', בגרסתו הנוכחית, שם ללעג את התובנות שלי. שזה חשוב פחות. מה שחשוב יותר הוא שדומה שהאיש החזיר לאחור את השעון. הוא לקח קבוצה שהולחמה לה מאפס בקיץ האחרון והפך אותה לכזאת שמשדרים בשחור לבן. או לכזאת שמראים בקלטות וידאו. כל הווייב שסביבה, האמונה שלה, המרכיבים שלה, כל כולם שייכים לפעם. והם הכל, חוץ מקבוצה ישראלית טיפוסית ומוכרת. וזה כנראה המפתח להתמודדות מול טנריפה. על פי הידוע, קבוצות ישראליות יכולות להתקדם במפעלים השונים כל עוד הן לא פוגשות ספרדיות. וירושלים, הגם שמשחקים בה כמה שחקנים שאוחזים בתעודת זהות כחולה כבר עתה, איננה קבוצה ישראלית. יתרה מכך, כל המהות שלה והרעיונות שלה מנוגדים לחלוטין למה שהקבוצות שלנו מראות ומשחקות. אין טריקים. אין שטיקים. הגנה מתחלפת? מראים אזורית ועוברים לאישית? מראים אישית ועוברים ליהלום? מראים חלוץ מדומה ומשחקים עם קשר 50/50? לא מעניין. WHAT YOU SEE IS WHAT YOU GET.
כמו שהכרנו מקבוצות אחרות, מיבשות אחרות, מפעם. ומעכשיו, כל אחד והעדפות שלו. יש המעדיפים כדורסל המכונה משום מה כדורסל בשליטה. יש שמעדיפים קצב גבוה יותר. כמו באמנות, כל אחד יכול להתחבר לסגנון אחר. זה מותר, כי במובן הזה, בכדורסל דווקא יש דמוקרטיה. ובטח שיש פלורליזם. אבל בין אם תעדיפו יותר או תתחברו פחות, אין אלא להתפעל מיצירת הווינטג' המופלאה הזאת שתתמודד ביום ראשון על תואר שני.
בוןהיריבה ביום ראשון היא קבוצה נהדרת, שמרגישה שגם היא סוג של קבוצת דסטיני. והיא קבוצה פחות טובה מטנריפה. בדומה לספרדית, גם כאן יש רכז סופר דומיננטי (וסופר קטן) בשם שורטס. ואם יש משהו שוודאי טורד את מוחו הטרוד ממילא של המאמן הסרבי, זה נוגע לחוסר היכולת של ירושלים להתמודד מול הוארטס. שברוב רובו של המשחק עשה מה בראש שלו. טי ג'יי שורטס השני הוא שחקן התקפה שונה מאשר הוארטס, עם סט יכולות קליעה עדיפות. עם כל הכבוד לחבורה האתלטית והמוכשרת שלצידו, עצירתו של האיש הקטן = גביע אירופאי שני. וכן, יש דרכים שונות להתייחס אליו בשני צידי המגרש. ב-DNA של הפועל ירושלים, זה אמור להתחיל קודם כל מקשיחות. ממגע. מפיזיות. מבאמפים. כמו שקיבל הוארטס במהלך הספציפי הזה. בהתחלה שומר עליו ספידי סמית'. ועד שסאסטרה סופסוף משתחרר לקבל כדור, מזנק לו בראון לעברו של הוארטס ודואג שנוכחותו תורגש, אבל ממש תורגש. ואז חדירה, ואז יש שגב ואח"כ מייריס פלאס בלייזר. קודם כל לעצור את הוארטס. קודם כל לבלום את שורטס.וכן, גם במחיר של שחקן גבוה שמקבל כדור בצבע. בטח כשההתקפלות ההגנתית הזאת של ירושלים לא מונעת ממנה להמשיך ולהסתער באזור הטבעת.וכן, גם כאן.
מוקדם עדיין לסכם את עונת ליגת האלופות של הפועל ירושלים. את הסיכומים נשאיר ליום שאחרי הפיינל פור. ואז, כך או כך, נתפייט על עונה עצומה, מופלאה וחסרת תקדים.