סמנו כוכב: השחקנים שיפרצו באליפות אפריקה

ניימאר הגנאי, הניגרי שסוחט השוואות לרובן, הגינאי בן העשרה שכיכב בבארסה והבלם מבורקינה פאסו שמבוקש על ידי טוכל. היכרות עם השחקנים שצפויים לפרוץ באליפות אפריקה

רועי ויינברג
רועי ויינברג   08.01.22 - 09:02
Getting your Trinity Audio player ready...

בווידאו: גאנה רוצה להפתיע את אפריקה

התפיסה היום כלפי כדורגל נבחרות שונה ממה שהיא הייתה בעבר. בעוד עדיין יש התלהבות עולמית סביב היורו או המונדיאל, פגרות כדורגל המועדונים נתפסות אצל רוב האוהדים כבזבוז זמן ועצירה של העונה. אליפות אפריקה עלולה גם היא להתפס ככזאת, כאשר הכוכבים הגדולים של עולם הכדורגל עוזבים באמצע העונה.

ביום ראשון זה קורה: אליפות אפריקה יוצאת לדרך | שידורים ישירים בערוץ הספורט

ובכל זאת, יש משהו גדול בטורנירים האלה. לא רק מבחינת הרגש הלאומי של המדינות השונות, אלא גם מבחינת הכוכבים הבאים. ראינו הרבה כדורגלנים הופכים מאלמונים לשמות שמוכרים לחובבי כדורגל, או כאלה שהופכים משחקנים טובים לכאלה שממש בטופ העולמי (ג'אנלואיג'י דונארומה, שהפך משוער טוב מאוד לכוכב עולמי בזכות היורו, הוא דוגמה טובה לכך). גם בטורניר הקרוב יש לנו לא מעט שחקנים שמאיימים לפרוץ. מוזמנים לקרוא על חמישה מתוכם:

קמאלדין סולימאנה - גאנה (ראן)
הכדורגל הגנאי ידע מספר כדורגלנים גדולים בעבר, וכעת הנבחרת מגיעה לאליפות עם מספר כשרונות צעירים ובולטים. לצד מוחמד קודוס מאייאקס או דניאל אמארטי בן ה-27 מלסטר, אחד השמות המעניינים הוא קמאלדין סולימאנה בן ה-19.

סולימאנה הצעיר הספיק להבקיע ארבעה שערים ולבשל שניים נוספים עבור ראן, בעונה טובה בצרפת, עם יכולת כדרור יוצאת דופן. הוא מספיק מגוון בשביל לשחק בכמה עמדות בהתקפה, זריז מאוד ומספיק חכם בשביל להגיע לעמדות פנויות לפני שחקני ההגנה, בחסות המהירות. הוא סחט לא מעט השוואות לניימאר. הוא יכול להגיע בקלות למצבים נוחים מול השער, ובשונה משחקנים אחרים שהתבססו על יכולת הכדרור הוא מראה יכולת סיום טובה כבר עכשיו מול השער.

סולימאנה. יכולת כדרור יוצאת דופן (Getty)
סולימאנה. יכולת כדרור יוצאת דופן (Getty)

בגאנה, לצד חלוצים כמו ג'ורדן איוו (כאשר גם ריצ'מונד בואצ'י מבית"ר ירושלים בסגל), הוא יהיה בתפקיד מרכזי. כמו שזה נראה כרגע, אין סיבה שסולימאנה לא יהפוך לסופרסטאר. גאנה בהחלט צריכה אחד, וטורניר גדול כאן יכול להקפיץ אותו כמה שלבים קדימה.

אילאיש מוריבה – גינאה (לייפציג)
אמנם נראה שהוא בסביבה כבר הרבה זמן, אבל מוריבה אחד השחקנים הצעירים באליפות ויהיה בן 19 באמצע שלב הבתים. הקשר עבר לייצג את נבחרת גינאה אחרי שנים בנבחרות ספרד הצעירות, המדינה בה גדל. בשנה שעברה, תחת אימונו של רונאלד קומאן, הוא שותף ב-14 משחקי ליגה לצידו של ליאו מסי.

בקיץ האחרון הוא עבר לר.ב. לייפציג, בצל המשבר הכלכלי של ברצלונה, תמורת 13.5 מיליון יורו. מוריבה ממעט לשחק אצל הקבוצה הגרמנית ועשוי לעבור למקום אחר בינואר, אבל עתידו עוד לפניו: בגיל 17 הוא הראה יכולת מסירה נהדרת בברצלונה. יחד עם יכולת הלחץ על הכדור הוא יכול להיות מסוכן בקישור לצידם של נאבי קייטה מליברפול ואיברהימה קונטה מבני סכנין.

מוריבה, הצעיר ברשימה, הראה לא מעט ניצוצות לאורך כל הקריירה. חודש נהדר כאן יכול לגרום ללייפציג לחשוב מחדש על מקומו בקבוצה, ואולי להקפיץ את המניות שלו בחזרה למעלה אחרי הניצוצות שראינו בבארסה. יכולת המסירה והתנועה בהחלט יכולים לעזור לנבחרת שעשויה להיות אחת המפתיעות בטורניר.

מוריבה. נמצא בנסיגה (Getty)
מוריבה. נמצא בנסיגה (Getty)

סמואל צ'וקווזה – ניגריה (ויאריאל)
בעבר ניגריה הייתה אחת הנבחרות הגדולות בכדורגל האפריקאי. כיום, ובמיוחד בלי ויקטור אוסימן ועמנואל דניס, שלא בסגל לאליפות אפריקה, הנבחרת חלשה יותר בהשוואה למתחרות האחרות על התואר. קלצ'י איהנצ'ו מלסטר וצ'וקווזה מוויאריאל ירצו לשנות את הנחת המוצא הזאת.

צ'וקווזה בן ה-22, שסחט השוואות לאריאן רובן, הראה יכולת נהדרת בכל הקשור למציאת שטחים פתוחים ומשיכת שחקני הגנה יריבים יחד איתו. הוא עושה את התנועה הנכונה לפני ההגנה היריבה, גם בזכות חוכמת המשחק וגם בזכות מהירות יוצאת דופן שיכולה להפוך אותו לשחקן הרכב לגיטימי גם בליגה האנגלית.

הוא ממעט לשחק והבקיע שלושה שערים לצד בישול בקבוצה ההגנתית של אונאי אמרי, אבל יוצר מצבים ללא הרף כאשר הוא משחק. הוא אמנם רק בן 22 ועדיין יכול להשתפר בתחומים רבים, אבל הכדרור והמהירות הופכות אותו לשחקן מסוכן מאוד. מועמד לפריצה באליפות הזאת.

צ'וקווזה. התקווה של ניגריה (Getty)
צ'וקווזה. התקווה של ניגריה (Getty)

אדמונד טפסובה – בורקינה פאסו (לברקוזן)
קשה לפרוץ בתור שחקן הגנה בטורניר גדול. הגנה טובה דורשת משחקנים תיאום שנבנה במשך זמן, ובורקינה פאסו לא בדיוק נבחרת שצפויה לנצח את הטורניר. הם אמנם דורגו בדרג השני בשלב הבתים, אבל יש להם שני שחקנים שמשחקים בחמשת הליגות הגדולות באירופה: ברטנרד טראורה מהספסל של אסטון וילה וטפסובה.

טפסובה הגבוה (1.94 מ') תפס מקום בהרכב של באייר לברקוזן, שיצאה לפגרת החורף במקום הרביעי בבונדסליגה ומחזיק בסט התכונות של בלם מודרני בשני צדדי המגרש. הוא אמנם לא עקבי, אבל מצליח להראות יכולת פיזית מול החלוצים הגדולים של הבונדסליגה ולכן הפך לשחקן הרכב בקבוצה טובה מאוד.

נקודת החוזק המרשימה באמת של טפסובה, ומה שהפך אותו למועמד לצ'לסי, היא יכולת המסירה. 88% מהמסירות שלו מדויקות, נתון גבוה מאוד, והוא עושה את הפעולות הנכונות עם הכדור. בעידן בו כל השחקנים מעורבים בהתקפה, לעתים בלם עם יכולת מסירה טובה יכול להוביל לשערים. אצל מאמנים כמו תומאס טוכל או פפ גווארדיולה הוא עוד יכול להפוך לאחד השחקנים הטובים בעולם. בלמים לרוב מגיעים לשיא בגיל מאוחר יותר מ-22, אבל כבר בשנה הקרובה טפסובה יכול למצוא עצמו באחת הקבוצות הגדולות בעולם.

טפסובה. בגיל 22 כבר מככב בקבוצה גדולה באירופה (Getty)
טפסובה. בגיל 22 כבר מככב בקבוצה גדולה באירופה (Getty)