מה-X ועד משחק הבריאה: דני אבדיה ויאניס אנטטוקומפו נפגשים

רצף הניצחונות של הישראלי, המצ'אפ הישיר מול היווני, המחמאות מהכוכב של מילווקי ושחקן הנבחרת שצריך לסייע בהגנה עליו. כל מה שצריך לדעת על יחסי הכוחות וההיסטוריה בין הכוכבים

יואב מודעי, שליח ערוץ הספורט לארה"ב
יואב מודעי, שליח ערוץ הספורט לארה"ב   07.09.25 - 13:23
Getting your Trinity Audio player ready...

זוכרים את הימים שבהם התלהבנו ממשחקים של דני אבדיה בדו ספרתי? אם כן, אתם ודאי זוכרים גם את הימים בהם הייתם קמים בבוקר, רואים "5 נקודות לאבדיה", קצת מתבאסים ומתחילים את היום. 

ב-7 בנובמבר 2021, תחילת עונתו השנייה של אבדיה ב-NBA, הייתה לו הופעה עם 3 נקודות נגד מילווקי. כשכתבתי על אותו משחק כאן באתר ערוץ הספורט, הכותרת הייתה "אבדיה בלט, וושינגטון ניצחה 94:101 את מילווקי". 

נשמע מעט מוזר, אבל זה היה אחד המשחקים הטובים של הישראלי ב-NBA עד אותו לילה. משחק שהזכיר שאסור למדוד שחקן רק לפי כמות נקודות. משחק שהוליד את סימן ההיכר הראשון של דני - מול סופרסטאר שלמד להכיר את דני - יאניס אנטטוקומפו. 

10:38 דקות לסיום המשחק ההוא, כשלוח התוצאות הראה 74:85 לוויזארדס, אנטטוקומפו ראה מולו את אבדיה וניסה לחדור ימינה, אבל התקשה מול ההגנה וביצע צעדים. דני, בתגובה, סימן צעדים ואז הציג את הסימן החדש שלו שהפך לוויראלי בבירת ארצות הברית - האיקס. 

"זה הסימן שלי", אמר אבדיה בסיום הניצחון, "זו בדיחה פנימית שלנו בתוך הקבוצה. כשאני עוצר מישהו בהגנה, אפילו באימון, אני מסמן איקס. זה טראש טוק". 

כך אבדיה התחיל לצבור את הביטחון שלו ב-NBA - עם טיקט של שומר. ארבע שנים לאחר מכן הוא כבר כוכב בינלאומי, שיכול לרשום הערב (ראשון, 21:45) את ההישג הגדול ביותר שלו בקריירה אם יוביל את נבחרת ישראל לרבע גמר היורובאסקט, על חשבון אותו אנטטוקומפו. 

 

 

 

 

 

אור ירוק 
אבדיה רואה את אנטטוקומפו ומתפוצץ, לפחות במפגשים האחרונים מול הגריק פריק. דני אמנם עומד על מאזן 7:4 שלילי במשחקים נגד הכוכב היווני, אך השלושה האחרונים הסתיימו בניצחון ותצוגה גדולה, כולל "משחק הבריאה" שלו ב-NBA. 

2 באפריל 2024: 23 נקודות ב-58.8% מהשדה, 8 ריבאונדים, 5 אסיסטים וניצחון 113:117 עם וושינגטון. 

4 בינואר 2025: 19 נקודות ב-50% מהשדה, 14 ריבאונדים, 4 אסיסטים, 3 חטיפות וניצחון 102:105 בחוץ עם פורטלנד. 

28 בינואר 2025: 30 נקודות ב-55.6% מהשדה ו-9 ריבאונדים בניצחון 112:125 של פורטלנד במשחק ששודר בטלוויזיה הארצית באמריקה (TNT).

לא בכל יום אבדיה משודר ב-TNT, והוא ניצל זאת כדי לספק הצגה של כוכב ולסחוט מחמאות מגרנט היל, שאקיל אוניל ועוד. זו הייתה נקודת השיא הראשונה בעונת השיא של אבדיה, כאשר אחרי אותו לילה ועד סוף 2024/25 היו לו עוד שבעה משחקים עם 30+ נקודות, ביניהם שניים עם טריפל דאבל. 

קחו רגע דאנק של דני על יאניס - ונמשיך למספרים הישירים במצ'אפ שלהם.

 

 

 

 

איך עוצרים את יאניס?
דני הוא לא ה'יאניס סטופר' ואי אפשר לצפות ממנו להיות משהו כזה, בטח ובטח כשמוטל עליו כל כך הרבה בצד ההתקפי, אבל לאורך קריירת ה-NBA שלו היו לו הרבה פוזשנים הגנתיים יפים מול המפלצת היוונית, כך שהוא האיש המתאים ביותר למשימה הבלתי אפשרית בשמינית הגמר. 

התצוגה ההגנתית הכי טובה של אבדיה על אנטטוקומפו הייתה באותו משחק האיקס ב-2021, כשעצר אותו באופן ישיר על 6 מ-12 מהשדה וגם כפה שלושה איבודים. בניצחון החוץ מול מילווקי אשתקד הישראלי שוב הצליח להאט אותו, הפעם על 4 מ-8 מהשדה (נזכיר - מדובר בשחקן היחיד בהיסטוריה שקלע 30+ נקודות בממוצע ב-60%+ מהשדה, בשתי העונות האחרונות). 

בתשעת המשחקים הנוספים בין השניים אנטטוקומפו קלע בפוזשנים בהם אבדיה שמר עליו ב-79% מהשדה (34 מ-43), לא נתון מזהיר במיוחד מבחינתנו, אבל אפשר לקוות שבחוקי פיב"א, עם הצפיפות בצבע, דברים ייראו כמו שני המפגשים המעודדים יותר. אגב, אבדיה עומד על 4 מ-10 מהשדה מול יאניס, שבקושי שמר עליו ב-NBA. 

דני יודע היטב שנגד יאניס חייבים ללכת מתחת לחסימה, לחיות עם הזריקות שלו מחוץ לצבע ולשלוח אותו לקו העונשין במידת הצורך. מעבר להגנת האחד על אחד, טובה ככל שתהיה, כל ההגנה תצטרך לעבוד ביחד כדי לסגור לאנטטוקומפו נתיבי חדירה ולעזור מול העוצמות שלו פעם אחר פעם. 

שחקן אחד שחייב להיות על הפרקט, הרבה יותר ממה שראינו עד עכשיו, הוא איתי שגב. הגבוה ההגנתי שלא שותף מול סלובניה (למה?) שיחק 24 דקות במצטבר ביורובאסקט והוא יצטרך לשרוט, לנשוך ולהרביץ ליאניס. אולי אפילו שווה לנסות חמישייה של דני, שגב ורומן סורקין ביחד. 

עוזר המאמן היווני של הפועל ירושלים תודוריס ינאקופולוס אמר לקראת המשחק שסורקין "לא יציב בהגנה" ושהוא "עשוי להיות נקודת התורפה של ישראל". אחרי הופעה לא טובה מול הסלובנים, עם שלל החטאות וטעויות, זה הזמן של הגבוה לענות על הפרקט. 

איתי שגב יכול לעזור מול יאניס (צילום: אלן שיבר)
איתי שגב יכול לעזור מול יאניס (צילום: אלן שיבר)

"אני חושב שאבדיה הולך להיות שחקן גדול", אמר אנטטוקומפו אחרי ההפסד בוושינגטון ב-2024. "הוא טוב בהתקפה ובהגנה והוא משתפר מעונה לעונה. הוא חכם ומבין את משחק הכדורסל. אני מאחל לדני את הטוב ביותר". 

הדרך של אבדיה לגדולה, ולמקסום הפוטנציאל של עצמו, עוצרת גם במדים הלאומיים. יהיו לו עוד הרבה טורנירים עם הנבחרת (ועם סגלים חזקים יותר), אבל היום, דווקא כשאין עליו יותר מדי לחץ וכשכולם יודעים שיוון פייבוריטית - הוא יכול לקחת בשתי ידיים הזדמנות שלא צצה כל יום. הזדמנות להדהים את העולם. 

לכל מי שהיה ספק משום מה, אבדיה ביסס את מעמדו בשלב הבתים כאחד השחקנים האירופאים הטובים בעולם - עם 24.4 נקודות בממוצע למשחק (מקום רביעי בטורניר) וכדורסל ששייך לטופ של הטופ, וכעת, כשהקמפיין הזה כבר לא יכול להיזכר ככישלון (כן כפספוס לאור ההתפתחויות), יש לו ברמה האישית רק מה להרוויח.

ברור שיש עייפות, אבל בשלב הזה אפשר לצפות משחקן ברמה של אבדיה לתצוגת הגנה משובחת וקונצרט התקפי במקביל - מהפתיחה ועד הסיום. זה המחיר של להיות כוכב NBA. 

אם זה יקרה, ואם ים מדר יתעלה כמו נגד צרפת, ואם סורקין יפגע כמו מול איסלנד, ואם נאמין - אפשר לעשות את זה. ואז דני לא רק יסמן איקס ליאניס, אלא גם יסמן איקס על יאניס. 

אל אל.