חכמת רחוב: על הכישרון העולה של נבחרת צרפת

הוא משחק "כמו ברחוב" ופתח בסערה את הקדנציה בבאיירן. על מייקל אוליסה, האיום ההתקפי הגדול על נבחרת ישראל

דני פורת
דני פורת   10.10.24 - 14:30
Getting your Trinity Audio player ready...
הקיץ האחרון היה יכול להיות הרבה יותר טוב עבור הכדורגל הצרפתי. רבים ראו בסגנית אלופת העולם כמי שיכולה וצריכה לזכות סוף סוף ביורו ולהוסיף עוד תואר לעידן הזהב שלה בכדורגל הבינלאומי. ההדחה בחצי גמר היורו לא היתה טרגדיה, אבל עיקר הביקורת היתה כלפי הכוכבים הצרפתים בהתקפה, שפשוט לא הופיעו לטורניר בגרמניה. קיליאן אמבפה לא הסתדר עם המסיכה, אנטואן גריזמן איבד את המקום בהרכב, רנדל קולו מואני, מרקוס תוראם ועוסמן דמבלה פשוט לא פגעו. זה היה טורניר שבו הבקיעה צרפת שער שדה אחד שאיננו עצמי. מביך מאוד.

אבל אם יש צרפתי אחד שהקיץ הזה עשה לו טוב במיוחד הוא מייקל אוליסה. הכוכב החדש עבר מקריסטל פאלאס לבאיירן מינכן תמורת 53 מיליון יורו והחל להראות את הפוטנציאל הגדול שלו במשחקי האולימפיאדה חודש לאחר מכן. צרפת אומנם נכנעה לספרד בקרב על הזהב, אבל הווינגר המעולה של תיירי הנרי נתן הופעות מרשימות, כולל שני שערים וחמישה בישולים בסך הכל בדרך למדליית הכסף. "יש לבחור הזה איכות אדירה שעוד לא ראיתם", אמר עליו מאמנו הנרי מיד לאחר סיום המשחקים בפריז.

להצליח עם שחקנים עד גיל 23 בטורניר אולימפי זה משהו אחד, אבל לעשות את זה תחת הלחץ בבאיירן מינכן זה משהו אחר לגמרי. ואוליסה, לפחות לפי הפתיחה, נראה שעומד בציפיות. הרכש מקריסטל פאלאס נכנס בצורה חלקה להרכב של וינסנט קומפני וכבש עד עתה כבר 6 שערים ובישל עוד 3 בתשע הופעות ראשונות במדי האימפריה הבווארית בכל המסגרות, כולל שני שערים מול דינמו זאגרב ב-2:9 ההיסטורי בפתיחת ליגת האלופות, מה שהפך אותו לצרפתי הראשון שכובש צמד במשחק בכורה באלופות מאז תיירי הנרי בכבודו ובעצמו שעשה את זה ב-1997.

מעבר לבעיות המקצועיות שהיו לבאיירן מינכן בעונה שעברה, שהסתיימה ללא תואר האליפות לראשונה אחרי 11 שנים רצופות, הקבוצה הכי גדולה בגרמניה סבלה מלא מעט פציעות של שחקני מפתח בהתקפה, כולל לירוי סאנה וסרג' גנאברי, שהושבתו למשך שבועות רבים. צירופו של אוליסה הפיח בבאיירן שוב רוח חיים באגפים ואפילו גרם למנהל הספורטיבי מקס אברל לפנטז: "מייקל אוליסה יכול לממש את הפוטנציאל של אריאן רובן ופרנק ריברי הצעירים". 
לא מתרגש מהמעבר לבאיירן (Getty)
לא מתרגש מהמעבר לבאיירן (Getty)
צמד השערים והבישולים של אוליסה מול ורדר ברמן העניקו לו את פרס שחקן המחזור בגרמניה, ואף אחד כבר לא כל כך מתרגש מכך שאוליסה הוריד את סאנה לספסל. הארי קיין השחקן שהכי נהנה מהפעולות של אוליסה על הקו הצהיר: "מייקל הוא שחקן שכל הזמן מחפש את השער או הבישול. מערכת היחסים ביננו היא נהדרת ואני מקווה שתמשיך ככה".  פרשן ספורט 1 שטפן קומברגר טוען: "כשאוליסה על המגרש, הוא הופך את באיירן לקבוצה טובה יותר. חד וחלק".

אוליסה בן ה-22 הוא לא הסיפור הקלאסי על השחקן הצרפתי. בניגוד לרוב חבריו לנבחרת צרפת, הוא בכלל נולד בלונדון לאבא ניגרי ואמא צרפתיה-אלג'יראית. בגיל 8 הוא הצטרף לאקדמיה של ארסנל ובהמשך ניסה את מזלו בצ'לסי ובמנצ'סטר סיטי. את דרכו לצמרת פילס דרך רדינג, שם נבחר לשחק הצעיר הטוב בליגה באפריל 2021 ונמכר לאחר מכן תמורת 8.3 מיליון פאונד לקריסטל פאלאס. שם פרץ בעונת 22/23 עם 11 בישולים ובעונה שלאחריה הבקיע 10 שערים ובישל 6, למרות ששיחק רק חצי עונה בשל פציעה. המספרים הסבירים הללו שכנעו את באיירן להפוך אותו לרכש הכי יקר בקיץ בבונדסליגה.

אוליסה הוא כמובן שחקן מגוון מאוד בשל היכולת מסירה והכיבוש שלו. הוא יכול לשחק על קו ימין, אבל גם באמצע כמעין פליימייקר מתחת לחלוץ. יש לו הבנה טובה של המרחב ומשחק לחץ מצויין. אבל לא הכל מסתכם בשורה התחתונה של המספרים. קומפני אפילו אמר עליו שהוא לא מרגיש שום לחץ אצל השחקן, למרות המעבר הגדול והציפיות החדשות במינכן. בגרמניה מתחזק הקונצנזוס לפיו במבחן העין, אוליסה הוא משהו מיוחד. "שחקן שאנשים באים לראות אותו", כפי שציין אברל באחד הראיונות האחרונים.

דידי המאן, שחקן העבר ופרשן סקיי, הרחיב על כך: "אוליסה הוא מה שאנחנו מכנים 'כדורגלן רחוב'. קשה ללמד את המהלכים שלו. זה משהו שהוא מבין מגיל 8-10-12. הוא פועל לפי אינסטינקטים וזה בא לו בטבעיות. לעיתים אתה יודע מה הוא הולך לעשות, ועדיין קשה לעצור אותו. עכשיו הוא משחק בקבוצה דומיננטית. יש לו יותר את הכדור ולכן הוא מבשל וכובש יותר. זה מראה עד כמה הוא טוב בכדורגל".

ההצלחה הפנומנלית באולימפיאדה ופתיחת העונה הטובה במינכן, סידרה לאוליסה זימון ראשון לנבחרת צרפת בספטמבר. אוליסה רשם רק 68 דקות בשני המשחקים הראשונים מול איטליה (3:1) ובלגיה (0:2) ועדיין רחוק היה מלהראות את הפוטנציאל שלו. כעת, רגע לפני עוד צמד משחקים בליגת האומות, כולל מול נבחרת ישראל, הוא ינסה להוכיח שמקומו בנבחרת עטורת הכישרונות של צרפת. ללא אמבפה (מנוחה) וגריזמן (פרישה), אוליסה יחד עם הסנסציה של פ.ס.ז', ברדלי בארקולה, מסומן כשניים שצריכים לקחת את הטריקולור על הכתפיים ולהוות את השלד החדש לקראת מונדיאל 2026.