תגיות: יורו 2024, שלב הבתים, שלב הנוקאאוט
ב-2008 כאשר אופ"א החליטה להגדיל את מספר המשתתפות של היורו ל-24 נבחרות החל מ-2016, עלתה לא מעט ביקורת. הספקנים טענו כי משחקי המוקדמות יהיו כמעט מיותרים, בשל ריבוי העולות לטורניר הגדול. לא מעט נבחרות קטנות יחלישו את איכות הטורניר שמאז 1996 התברך ב-16 נבחרות חזקות. שלב הבתים יהיה משעמם (בשל שיטת שלוש העולות בחלק מהבתים) מדי וצפוי מדי ויוריד לא מעט מהקסם והאיכות של אליפות אירופה כפי שהכרנו בעבר.
רוב הדאגות הללו הוסרו בטורנירים המוגדלים. ביורו 2016 איסלנד ו-ווילס הקטנטות צלחו את שלב הבתים, התגברו בדרך על אנגליה ובלגיה, והדהימו את אירופה עם העפלה לרבע וחצי הגמר בהתאמה. המשחקים היו תחרותיים וגם מספר השערים הנמוך ממנו חששו כתוצאה מריבוי העולות לשלב הנוקאאוט לא התכתב עם המציאות. שכן ביורו 2020 ממוצע השערים עלה והגיע עד ל-2.78, הגבוה ביותר מאז מונדיאל 1982.כך גם בטורניר הנוכחי. הקטנות של יורו 2024, לצורך העניין אלבניה וגיאורגיה, לא מביישות את הטורניר והן עדיין חיות בטורניר. למעשה, למעט פורטוגל וספרד שהבטיחו את ראש הבית והכרטיס לשמינית הגמר ופולין שאיבדה סיכוי לעלות, לשאר 21 הנבחרות יש עדיין על מה לשחק במחזור הסיום. אפילו לגרמניה, שכבר עלתה, אבל טרם הבטיחה את המקום הראשון.
בשיטה בה 16 נבחרות עולות מתוך 24 משתתפות, נשאר לא מעט מקום לתחרות ומאבק על מיקומים שבסופו של דבר יכול להיות קריטי. העובדה שלהונגריה יש סיכוי אחרי שני הפסדים גורם לעשרות אלפי אוהדי בגרמניה ולמיליונים בבית להמשיך לקוות.
מה אפשר לעשות אחרת?לפני שנתיים הפילה אופ"א את ההצעה להגדיל את הטורניר ל-32 נבחרות ובכך לא ניתן יהיה לחסוך את כאב הראש שתואר כן. הרי בפורמט זה, כמו שהיה במונדיאל האחרון בקטאר, יעלו 16 נבחרות, שתיים מכל בית, לשמינית הגמר. כך שביורו 2028 ויורו 2032 הפורמט ישאר על 24 נבחרות בלבד. הנימוק של אופ"א היה כי משחקי המוקדמות יהיו מיתורים כמעט לחלוטין אם אליפות אירופה תוגדל.
אגב, בעקבות הגדלת המונדיאל הבא ב-2026 ל-48 נבחרות, שוב יווצרו בתים (הפעם 8) מהן יעלו 3 הנבחרות הטובות ביותר. כך שמספר העולות מגביע העולם בנוקאאוט יחזור להיות לא שווה בין בית לבית כפי שהיה במונדיאלים של 1986 עד 1994 במתכונת של 24. ולכן נסתפק בפורמט הקיים.1. אולי ההצעה הטובה ביותר היא לקבוע כי העולות הנוספות מעבר לשתיים שמעפילות אוטומטית, יקבעו על בסיס הניקוד הכללי שלהן גם אם סיימו אחרונות בבית שלהן (ראו הסיטואציה שעלולה להווצר בבית 5). במצב כזה, הרבה נבחרות לא ישחקו על תיקו אלא עם ניצחוון ורוב המשחקים יהיו תחרותיים יותר.2. אפשרות נוספת היא לשנות את ההצלבות בשלב הנוקאאוט ולמקם את הנבחרות לפי דירוג בבתים מ-1 עד 16 על בסיס הישיגהן, כמו בטורניר טניס ובדיוק כמו הדירוג החדש בליגת האלופות החל מעונת 2024/25.כך שהנבחרת במאזן הטוב ביותר תפגוש את הנבחרת עם המאזן החלש ביותר בבתים וכך הלאה. הדבר ימנע מצבים לא שיוויוניים בשני צדי עץ (צד של חזקות וצד של פחות חזקות), וכך למעשה ימנע מפגשים אדירים כמו בין גרמניה לספרד למשל ברבע הגמר.
A look at the #EURO2024 groups after two games ⤵️ pic.twitter.com/rHSvbA70cp— FC Bayern Munich (@FCBayernEN) June 23, 2024
A look at the #EURO2024 groups after two games ⤵️ pic.twitter.com/rHSvbA70cp
בשני המקרים המוצעים יצטרכו המארגנים ככל הנראה להגדיל את מספר הימים של הטורניר, כדי לא להגיע למצב שבו נבחרת אחת לא תשחק בפער של שלושה ימים ונבחרת אחרת בפער של שישה לצורך העניין. אבל מבחינת הספורטיביות זו יכולה להיות ההחלטה הטובה ביותר.3. האפשרות השלישית היא איננה ריאלית ומדברת על החזרת מספר הנבחרות ביורו ל-16 נבחרות, לקבוע 4 בתים של 4 נבחרות כפי שהיה נהוג בין יורו 1996 ליורו 2012. התחרות תהיה חזקה, איכותית וקצרה. אבל פוליטית וכלכלית זה כמובן לא מתאפשר באקלים של 2024.