הניל והתרגיל: הכסף במכללות משגע את עולם הכדורסל

סטף קרי וטריי יאנג מוצאים עבודה נוספת. עיתונאי בכיר מטיל פצצה אחרונה. כוכבים בינלאומיים טסים ליעדים אקזוטיים מצוידים בלו"ז של משפיעניות רשת. שחקן מהפועל ב"ש מקבל 600 אלף דולר לעונה "בשביל פוסטים באינסטגרם". מה הקשר בין האירועים האלה? המדריך המלא ל-NIL

ערן סורוקה
ערן סורוקה   10.05.25 - 11:39

תגיות: רון ציפר

Getting your Trinity Audio player ready...
getty
getty
אוהדי כדורסל אמריקאי מגילאי 30 ומעלה לא ישכחו לעולם את היריבות בין הלייקרס לסקרמנטו בתחילת שנות ה-2000. הסופרסטארים של אל.איי נגד הנעת הכדור הגאונית של הקינגס, הזן מאסטר פיל ג'קסון נגד ריק אדלמן החכם, הטענות לשיפוט מוטה, ובעיקר האיבה האישית בין הכוכבים. "סקרמנטו קווינס", קרא שאקיל אוניל ליריבה מצפון קליפורניה (שבהמשך הפך לבעל מניות מיעוט בה). ביבי עצמו, רכז סקרמנטו דאז, נשאר מריר: "אנחנו ניצחנו בסדרה ב-2002, לקחו את זה מאיתנו", אמר בפודקאסט The OGs בשנה שעברה. רק שלאחרונה, באוניברסיטה קטנה ושולית יחסית, נרשמה תפנית מרהיבה בעלילה: ביבי ושאק איחדו כוחות. כחודש לאחר שרכז העבר של הקינגס מונה למאמן אוניברסיטת סקרמנטו סטייט, הודיע הסקופר של ESPN, שאמס צ'ראניה, כי לאוניברסיטה יהיה ג'נרל מנג'ר חדש. מעכשיו תקראו להם "שאק סטייט".

הסיבה לתופעה הזו, שתכף נעמיק בה, הביאה גם את צ'ראניה עצמו להחליף מקום עבודה. אחרי ששימש במשך שנים באתר The Athletic כנמסיס של אדריאן ווג'נרובסקי מ-ESPN, הדהים ווג' כאשר הפיל באמצע ספטמבר את הסקופ האחרון, "ווג' בומב" שהידהדה ברחבי הרשת; הוא פרש מרשת הספורט הפופולרית וממשכורת ענק לטובת תפקיד ג'נרל מנג'ר באוניברסיטת סנט בונאוונצ'ר. בפברואר האחרון הוא גם ערך מכירה פומבית שהניבה 18 אלף דולר, כשבין היתר שולמו 5,000 דולר על המכשיר הסלולרי ממנו דיווח על המעבר של קוואי ופול ג'ורג' לקליפרס ב-2019, ו-925 דולר על האקרדיטציה לדראפט בו נבחר ויקטור וומבניאמה. צ'ראניה, במהלך מהיר של ESPN, ירש את ווג' בעמדת הכתב הבכיר.

נכון שגם סיבות בריאותיות עמדו מאחורי ההחלטה של ווג', שהרגיש שחוק ומותש. ועם זאת, החוש העיתונאי של ווג'נרובסקי עדיין נשאר חד: באוניברסיטה בה למד עיתונות, מעבר לסגירת מעגל רומנטית, קיבל הכתב המקושר הזדמנות להיכנס לתחום הכי חם בספורט האמריקאי, בעיקר בשנתיים-שלוש האחרונות. והכל בזכות שלוש האותיות ששינו את התמונה: NIL. קיצור של Name, Image, Likeness (שם, תמונה, דמיון), וחוק שמאפשר לשחקני האוניברסיטאות והמכללות ה"חובבנים" להרוויח כסף בדיוק כמו עמיתיהם המקצוענים. מהלך שכבר גרם לשחקנים ישראלים כמו רון ציפר לחתום על חוזים שעליהם יכלו רק לחלום בליגת העל או בליגות אירופיות, ושאת ההשלכות שלו על ליגת הספורט הגדולה ביותר בארה"ב - ועל עשרות אלפי ספורטאים - רק מתחילים להבין.
ווג`. מהראשונים לזהות (Getty)
ווג`. מהראשונים לזהות (Getty)
מועמד/ת יקר/ה, מיד נצרף לשיחה את טריי יאנג

זה התחיל בטפטוף והופך לגשם: בחודשים האחרונים יותר ויותר שמות גדולים נכנסים לעולם כדורסל המכללות. סוכנים, אנשי מקצוע מקבוצות NBA, ואפילו שחקנים פעילים. סטף קרי התמנה לעוזר הג'נרל מנג'ר במכללת דייוידסון בה שיחק, טריי יאנג לקח על עצמו תפקיד זהה באוניברסיטת אוקלהומה ממנה יצא, וחברו לאטלנטה טרנס מאן עשה זאת באוניברסיטת פלורידה סטייט, כשהוא מופקד על "סיוע בגיוס שחקנים, קשר עם בוגרי האוניברסיטה ועזרה בהחלטות לגבי אספקטים כספיים". יאנג סיפר ל-CBS כי "בשבוע שעבר דיברתי עם מישהו שהיה מועמד להצטרף - והעסקה נחתמה". ליאנג אסור היה לספר במי מדובר: האם זהו טיי דייויס שקלע 15 נקודות למשחק בעונה הקודמת בנוטר דאם, נייג'ל פאק שהגיע ממיאמי או היהלום שבכתר - אלייה צ'אבז, אותה הגדיר יאנג כ"פייג' בקרס, ג'וג'ו ווטקינס וקייטלין קלארק הבאה של כדורסל המכללות הנשי".

יאנג מרוויח העונה 43 מיליון דולר באטלנטה הוקס, ה"דיי ג'וב" שלו, ולאחרונה פורסם כי גם תרם מיליון דולר לסונרס, קבוצת הספורט של האוניברסיטה. לא ברור אם הוא מקבל גם כסף מאוקלהומה, וכאשר נשאל על ידי כתב CBS, ענה "אתה שואל שאלות עמוקות. אני בהחלט מועסק על ידי האוניברסיטה. Boomer Sooner, baby". מאן, לעומתו, עושה את תפקידו בהתנדבות, אבל גם לו יש גישה לסוכנים, ספונסרים ותורמים, כזו שפותחת דלתות ומביאה הכנסות. גם כאן, כמו בסוגיות מפתח אחרות בתחום - החוקים עוד לא ממש ברורים.

דבר אחד לפחות ברור: כפי שתיארנו בכתבה על קופר פלאג לפני מספר שבועות, עולם ספורט המכללות עובר מהפכה מטורפת. במשך עשרות שנים התעשייה הזו היתה מפעל שגילגל כספים אדירים - מיליארד דולר הכנסות בעונת 2016/17, למשל. המאמנים הרוויחו משכורות גבוהות, מחלקות הספורט באוניברסיטאות ראו שטרות בעיניים, ורק השחקנים ה"חובבנים" היו צריכים לשחק בחינם. בלי משכורת, בלי חוזי פרסום, בלי אף דרך להכניס כסף. מספיק שהיית חותם על חולצה ומוכר אותה למישהו בחמישה דולרים, והיית יכול לחטוף השעיה. 

כאשר החוק שמאפשר לספורטאים להרוויח שכר בזמן לימודיהם האקדמיים עלה על הפרק בסוף העשור הקודם - אחרי מספר נסיונות כושלים מאז תחילת המאה - אחד התומכים העיקריים היה דריימונד גרין, שלמד 4 שנים במישיגן סטייט. "ה-NCAA היא דיקטטורה", כתב גרין בטור דעה לוושינגטון פוסט, "אם אתה ספורטאי במכללות, הליגה שולטת בכל מה שאתה עושה. אם לא תעמוד בחוקים המיושנים שלה, היא תאסור עליך לשחק". קליפורניה, בדחיפתם האקטיבית של לברון ג'יימס וגרין, העבירה ראשונה את החוק, ותוך שנים ספורות כל ארה"ב יישרה קו. עם זאת, מתברר שכאן רק התחלנו. "זה היה המפץ הגדול הראשון", אומר סוכן השחקנים יובל שחם, בעלי סוכנות UVision שמייצגת רבים משחקני המכללות הישראלים, "ואז הגיע המפץ הגדול השני".
יובל שחם ומיוצגו יואב ברמן. מאחורי המפץ הגדול השני (פרטי)
יובל שחם ומיוצגו יואב ברמן. מאחורי המפץ הגדול השני (פרטי)
עוקבים יקרים, עברתי מסיירת מטכ"ל לשייטת

שחם חי שנתיים כשליח הסוכנות היהודית באוניברסיטת נוטר דאם באינדיאנה. יש לו מטאפורה מושלמת להמחיש עבורנו את החשיבות של האוניברסיטה והמכללה בה למדת עבור האזרח האמריקאי. "זה כמו השיוך שלך בישראל בצבא", הוא אומר לערוץ הספורט. "אם הלכת לשריון - תרצה שהבן שלך יהיה גם בשריון, כשתשמע את 'הוא פשוט שריונר' תהיה לך צמרמורת של התרגשות. האמריקאים מסיימים תיכון, בוחרים קולג', ולפעמים צריכים לעבוד בשביל להגיע לאוניברסיטת דיוק כמו שמתאמצים כאן להגיע לסיירת מטכ"ל. אחר כך אתה נצבע בצבעים של האוניברסיטה, הולך עם החולצות שלה כמו סוף מסלול. זה נדבק אליך כל החיים. הייתי בנוטר דאם שנתיים, ועשור אחרי, אני קם בלילות לראות משחקי פוטבול של המכללה. אני חולה NBA ורואה את הליגה הזו מאז שאני זוכר את עצמי, אבל כשאני רואה את נוטר דאם - אני מרגיש שייך".

חלק מהגאווה הזו נובעת גם מקבוצות הספורט, שמשחקות באיצטדיוני ענק מפוצצים, עם אווירה מטורפת. עצם העובדה שכמעט כל הספורטאים האלה נשארו באוניברסיטה לפעמים 3 או 4 שנים, יוצרת גם יותר הזדהות. רק שעכשיו תדמיינו שאחרי שנה של שירות משמעותי בסיירת מטכ"ל, הייתם פתאום עוברים לשייטת כדי להרוויח שם משכורת לוחם גבוהה יותר. בצבא הישראלי זה פחות נפוץ, אבל הספורטאים הנערצים הללו יכולים להפוך למיליונרים עוד לפני שיהפכו למקצוענים, הודות לשני שינויים בעולם המכללות: פורטל ההעברות שנחנך ב-2018, ופשרה שהושגה בתביעה בין שחיין בשם גרנט האוס מאוניברסיטת אריזונה סטייט וכדורסלנית בשם סדונה פרייס מטקסס כריסטיאן, לבין ליגת המכללות, בנובמבר 2023 - ואושרה על ידי ה-NCAA במאי 2024.

במסגרת הפשרה, בתביעה שהגישו הספורטאים נגד ה-NCAA וחמשת הקונפרנסים הגדולים שלה (Big Ten, Big 12, Pac-12, SEC, ACC; אגב, כל קשר בין המספר בשם הליגה לבין כמות הקבוצות בה, הפך מקרי בהחלט), השופטת קלאודיה-אן ווילקן נתנה אור ירוק למהלך במסגרתו האוניברסיטאות יחויבו לשלם רטרואקטיבית מיליארדים למאות אלפי ספורטאים ששיחקו אצלן בין 2016 ל-2024, ובעיקר יצטרכו להקצות מעכשיו סך מסוים מתוך ההכנסות שלהם מהסכמים מסחריים, כולל זכויות שידור. כרגע "תקרת השכר" הזו עומדת על 20.5 מיליון דולר לאוניברסיטה, והיא צפויה לעלות בהדרגה בעשור הקרוב. תכפילו את הסכום ביותר מ-300 אוניברסיטאות מהדרג הראשון (Division I), וקיבלתם המון כסף שייכנס לכיסם של הספורטאים. ועכשיו, לכל שחקן ושחקנית מכללות יש שני מקורות הכנסה פוטנציאליים: גם חוזי פרסום, וגם שכר מהקבוצה.

עד שנפתח הפורטל, שחקן שניסה לעבור בין אוניברסיטאות היה צריך לשבת שנה שלמה בחוץ (Red-shirt), מה שהיה מן הסתם פוגע בהמשך הקריירה שלו. כעת שחקנים כבר חותמים מול האוניברסיטאות על חוזים שמזכירים ליגות מקצועניות, כאשר לשני הצדדים עשוי להיות אינטרס להסתפק בחוזים לעונה אחת. "פוטנציאל הגדילה במכללות פסיכי", אומר שחם, "שחקן שמקבל 50 אלף דולר באוניברסיטה קטנה, ונותן עונה של 13 נקודות למשחק ב-40% לשלוש, יכול לקפוץ ל-400 אלף בעונה הבאה. שחקן שקלע 8 נקודות למשחק באוניברסיטה גדולה יכול להרוויח מיליון בעונה שאחרי. לכן לשחקנים לא כדאי לחתום ליותר מעונה אחת, וגם לא לאוניברסיטאות, שרוצות לשמור על הגמישות הכלכלית". 
מאייר. יעזוב אחרי עונה? (אלן שיבר)
מאייר. יעזוב אחרי עונה? (אלן שיבר)

להישאר במכללות, להרוויח יותר מאשר במקצוענים

לפני חודש היתה אוליביה מיילס אמורה להיבחר במקום השני בדראפט ה-WNBA. בצעד שמסמל את רוח התקופה, היא ויתרה על ההזדמנות ובמקום זה, עברה מנוטר דאם לאוניברסיטת טקסס כריסטיאן. ב-WNBA היא היתה מקבלת חוזה רוקי של 348 אלף דולר ל-4 שנים במצטבר. במכללות יש למיילס ארבעה הסכמי NIL, ביניהן עם חברת השקעות, חברת מרצ'נדייזינג ועמותה שעוזרת לנשים להתמודד עם סרטן. על פי כתב פורבס אוון סידרי, מיילס כנראה תרוויח כמיליון דולר NIL בקבוצתה החדשה; כוכבת מכללות אחרת, פלו-ג'יי ג'ונסון מלואיזיאנה סטייט, שווה - על פי אתר on3 - לא פחות מ-1.5 מיליון דולר בהסכמי פרסום.

סוגיות הנוגעות לשכר מהקבוצה עדיין מחכות להכרעה משפטית גם בימים אלה. בלי להלאות אתכם יותר מדי בדיני עבודה, רק נגיד שההסכמים האלה בעייתיים כשהם נחתמים בין אדם שאינו "עובד" אלא נחשב כ"חובבן", לבין גוף מעסיק כמו מוסד אקדמי; לכן, המעקף החוקי שנמצא הוא שכל אוניברסיטה תקים גוף בשם "קולקטיב", שאינו שייך אליה אבל נשלט על ידיה, והשחקנים חותמים על חוזים מול הקולקטיב, כך שיוכלו לקבל שכר מהאוניברסיטה כהכנסה פסיבית, מבלי שייווצרו יחסי עובד-מעביד. כאילו הסיפור לא מסובך מספיק, הוחלט גם כי כל הסכם NIL של 600 דולר ומעלה צריך להיבחן על ידי צד שלישי - כרגע זו חברת Deloitte - כדי להחליט האם הוא משקף את שווי השוק של השחקן. "לא אגיד שמונח ה'חובבנות' מת", אמר דייויד הדלונד מאוניברסיטת סנט ג'ונס לאתר CNY Central, "אבל קבוצות NCAA ייראו יותר ויותר כמו קבוצות מקצועניות".

בלי קשר למה שיוחלט בקונגרס - ואפילו הנשיא דונלד טראמפ שקל להתערב בנושא - השילוב בין פורטל ההעברות לאפשרות של השחקנים והשחקניות להרוויח כסף יצר כבר עכשיו אפקט כאוטי. 2,311 כדורסלנים וכדורסלניות, 41% מהשחקנים והשחקניות בליגה (!!), נכנסו לפורטל ההעברות באפריל האחרון. לא כל ה-2,311 החליפו קבוצה, אבל בין הישראלים והישראליות - ירדן גרזון (אינדיאנה למרילנד), גל רביב (קוויניפאק למיאמי), ועפרי נווה (שיצא לפורטל מווסט וירג'יניה), למשל, כבר עשו זאת (ציפר, רביב ונווה, אגב, כמו גם יואב ברמן, רזיאל חיון, יונתן לוי ואחרים, הם בין המיוצגים על ידי שחם).

והנה תוצר נוסף של התקופה: רק 106 שחקני מכללות נרשמו לדראפט 2025, הכי מעט מאז 2015 (ב-2021, לשם השוואה, נרשמו 363). אחד מהם הוא ג'יי.טי טופין, שבמקום להתחרות על בחירה בסיבוב הראשון מול בן שרף ודני וולף, החליט להישאר בטקסס טק. הסכום שהוא יכול להרוויח מ-NIL מוערך ב-2.8 מיליון דולר - בערך השכר ההתחלתי של בחירת סוף סיבוב ראשון בדראפט ה-NBA הקרוב. ועבור שחקנים שהיו גבוליים לדראפט ה-NBA כמו עמנואל שארפ, עדיף לקבל מאות אלפי דולרים בטוחים בעונה נוספת בקולג', מאשר להיאבק על חוזה דו-כיווני, שבמקרה הטוב יביא אותו לשכר דומה, או להרוויח פחות באירופה. אז אם אפשר להישאר בקולג', לשפר עמדות ועדיין להשתכר כמו מקצוען, למה לא?

בפוטבול המכללות, לשם זורם הכסף הגדול - לעתים עד 80-85% מאותם 20 מיליון שמוקצים לכל אוניברסיטה - גם ההעברות גדולות יותר: ניקו יאמלייבה, הקווטרבק הכוכב של אוניברסיטת טנסי, עזב לפי הדיווחים את קבוצתו בשל דרישה לקבל אצלה 2 מיליון יותר, ועבר ל-UCLA, במהלך שהגיע לכותרות הראשיות של כל אתר בארה"ב. חברו של יאמלייבה לשעבר, בו קרטר, השתמש במינוחים מעולם הצבא הישראלי כדי להביע את תחושותיו: "נכון שהיו לו הזדמנויות טובות יותר במקום אחר, אבל הוא השאיר את האחים שלו מאחור".

קופר פלאג. הוא כן נכנס לדראפט (GETTY)
קופר פלאג. הוא כן נכנס לדראפט (GETTY)

סעו לאיי הבהאמה, תעשו חצי מיליון ביממה

לא מעט שחקנים ישראליים ואירופים השאירו גם הם בעונה האחרונה, ובעיקר באביב 2025, את ה"אחים" מאחור, לטובת הזדמנויות להשתכר כחצי מיליון דולר באוניברסיטה אמריקאית. עומר מאייר ממכבי ת"א הצטרף לפרדיו, ורון ציפר בן ה-22, הקלע המוביל של הפועל באר שבע דימונה, הצטרף לאוניברסיטת לואיזיאנה סטייט בה כיכבו בעבר שאקיל אוניל, פיט מראביץ' ובן סימונס. על פי הדיווחים, ציפר ישתכר שם כ-500-600 אלף דולר בעונה הבאה, פי 10 משכרו העונה, ויותר מרוב השחקנים הישראליים בליגת העל. 

ההזדמנות הזו קורצת לשחקנים אירופים צעירים גם בשל ההזדמנות לשחק קרוב יותר לעיני הסקאוטים, ומול המתחרים הישירים שלהם על מקום ב-NBA. קספארס יאקוצ'יוניס מאילינוי ואיגור דמין מבריגהאם יאנג, למשל, צפויים להיבחר בלוטרי בדראפט הקרוב; לא בטוח שזה היה קורה אם היו ממשיכים להיאבק על שברירי דקות בריאל מדריד וברצלונה. "קשה לשחקנים בני 18-20 למצוא דקות משחק ברמות הגבוהות באירופה", אמר לספורטס אילוסטרייטד ג'ון צ'פקביץ', מנהל הסקאוטינג באתר DraftExpress, "והקולג'ים הם החממה המושלמת עבורם לקבל דקות והזדמנויות משמעותיות מול תחרות ברמה גבוהה, ועם המון משאבים להתפתח". מתוך 78 אוניברסיטאות בקונפרנסים הגדולים, ל-73 כבר היו שחקנים בינלאומיים בסגל העונה.

רק שעבור השחקנים הבינלאומיים, בניגוד לחבריהם האמריקאים, יש לצד הפוטנציאל הכספי העצום גם סיבוך חוקי נוסף. לסטודנטים זרים אסור לעבוד ולהרוויח כסף כשהם על אדמת ארה"ב - ואם יעשו כך, הם עלולים לא רק לעוף מהאוניברסיטה, אלא להיות מגורשים מארה"ב עם חותמת שחורה בדרכון. אבל אל דאגה - עם כל כך הרבה כסף על הכף, גם לזה כבר נמצאו פתרונות יצירתיים. 

קחו את אוסקר שיבוויי, הפורוורד הקונגולזי של יוטה ג'אז כיום. כאשר הגיע עם אוניברסיטת קנטאקי בסתיו 2022 לטורניר באיי הבהאמה, מחוץ לתחומי ארה"ב - עוד לפני שהספיק לפרוק מזוודות כבר נשאב לסשן צילומי פרסומות אינטנסיבי, כמו של משפיעני רשת, שהניב לו מאות אלפי דולרים. לפעמים כל מה שהשחקן צריך לעשות זה לנחות מחוץ לארה"ב למשחק או שניים, להעלות משם 5 פוסטים לאינסטגרם, לראות את הכסף נכנס לחשבון - ואז לנחות בחזרה באמריקה כאילו כלום לא קרה, ולהמשיך לשחק כדורסל.

העובדה שכל כך הרבה עסקאות נסגרות בשבועות האחרונים נובעת מכך שכרגע ההזדמנויות הללו פשוט קיימות - ובעוד פרק זמן קצר מאוד, ייתכן שהן לא יהיו זמינות יותר. אם בית המשפט יקבל את דעתה של ליגת המכללות, יכול להיות שב-1 ביולי ייסגר ברז הכסף. וכך השחקנים שחתמו עכשיו על חוזים של מאות אלפי דולרים עשויים לקבל שכר של עונה שלמה לפני התאריך הזה - ולמעשה, לפני שהקפיצו כדור אחד באימון במדי קבוצתם החדשה.

מבולבלים? אתם לא לבד. "יש המון תחום אפור כרגע בעסק הזה", מסכם שחם, "זה ג'ונגל אחד גדול". בינתיים, אל תופתעו לשמוע על עוד ישראלים ואירופים - אולי נועם יעקב, שכבר הוזכר כמועמד למישיגן סטייט, יהיה הבא בתור - שנוטשים את אירופה ועושים רילוקיישן. בינתיים ליגת המכללות מרוויחה עוד כישרונות, הכישרונות מרוויחים עוד כסף ועוד הזדמנויות להיכנס לפנקסי הסקאוטינג, ואנחנו מרוויחים עוד סיבות לקום באמצע הלילה כדי לראות כדורסלנים ישראלים בארץ האפשרויות ה- לפחות בינתיים, אין כפל מבצעים, ט.ל.ח - בלתי מוגבלות.