תגיות: רון ציפר
להישאר במכללות, להרוויח יותר מאשר במקצוענים
לפני חודש היתה אוליביה מיילס אמורה להיבחר במקום השני בדראפט ה-WNBA. בצעד שמסמל את רוח התקופה, היא ויתרה על ההזדמנות ובמקום זה, עברה מנוטר דאם לאוניברסיטת טקסס כריסטיאן. ב-WNBA היא היתה מקבלת חוזה רוקי של 348 אלף דולר ל-4 שנים במצטבר. במכללות יש למיילס ארבעה הסכמי NIL, ביניהן עם חברת השקעות, חברת מרצ'נדייזינג ועמותה שעוזרת לנשים להתמודד עם סרטן. על פי כתב פורבס אוון סידרי, מיילס כנראה תרוויח כמיליון דולר NIL בקבוצתה החדשה; כוכבת מכללות אחרת, פלו-ג'יי ג'ונסון מלואיזיאנה סטייט, שווה - על פי אתר on3 - לא פחות מ-1.5 מיליון דולר בהסכמי פרסום.
סוגיות הנוגעות לשכר מהקבוצה עדיין מחכות להכרעה משפטית גם בימים אלה. בלי להלאות אתכם יותר מדי בדיני עבודה, רק נגיד שההסכמים האלה בעייתיים כשהם נחתמים בין אדם שאינו "עובד" אלא נחשב כ"חובבן", לבין גוף מעסיק כמו מוסד אקדמי; לכן, המעקף החוקי שנמצא הוא שכל אוניברסיטה תקים גוף בשם "קולקטיב", שאינו שייך אליה אבל נשלט על ידיה, והשחקנים חותמים על חוזים מול הקולקטיב, כך שיוכלו לקבל שכר מהאוניברסיטה כהכנסה פסיבית, מבלי שייווצרו יחסי עובד-מעביד. כאילו הסיפור לא מסובך מספיק, הוחלט גם כי כל הסכם NIL של 600 דולר ומעלה צריך להיבחן על ידי צד שלישי - כרגע זו חברת Deloitte - כדי להחליט האם הוא משקף את שווי השוק של השחקן. "לא אגיד שמונח ה'חובבנות' מת", אמר דייויד הדלונד מאוניברסיטת סנט ג'ונס לאתר CNY Central, "אבל קבוצות NCAA ייראו יותר ויותר כמו קבוצות מקצועניות".
בלי קשר למה שיוחלט בקונגרס - ואפילו הנשיא דונלד טראמפ שקל להתערב בנושא - השילוב בין פורטל ההעברות לאפשרות של השחקנים והשחקניות להרוויח כסף יצר כבר עכשיו אפקט כאוטי. 2,311 כדורסלנים וכדורסלניות, 41% מהשחקנים והשחקניות בליגה (!!), נכנסו לפורטל ההעברות באפריל האחרון. לא כל ה-2,311 החליפו קבוצה, אבל בין הישראלים והישראליות - ירדן גרזון (אינדיאנה למרילנד), גל רביב (קוויניפאק למיאמי), ועפרי נווה (שיצא לפורטל מווסט וירג'יניה), למשל, כבר עשו זאת (ציפר, רביב ונווה, אגב, כמו גם יואב ברמן, רזיאל חיון, יונתן לוי ואחרים, הם בין המיוצגים על ידי שחם).
והנה תוצר נוסף של התקופה: רק 106 שחקני מכללות נרשמו לדראפט 2025, הכי מעט מאז 2015 (ב-2021, לשם השוואה, נרשמו 363). אחד מהם הוא ג'יי.טי טופין, אחיו של אובי מאינדיאנה, שבמקום להתחרות על בחירה בסיבוב הראשון מול בן שרף ודני וולף, החליט להישאר בטקסס טק. הסכום שהוא יכול להרוויח מ-NIL מוערך ב-2.8 מיליון דולר - בערך השכר ההתחלתי של בחירת סוף סיבוב ראשון בדראפט ה-NBA הקרוב. ועבור שחקנים שהיו גבוליים לדראפט ה-NBA כמו עמנואל שארפ, עדיף לקבל מאות אלפי דולרים בטוחים בעונה נוספת בקולג', מאשר להיאבק על חוזה דו-כיווני, שבמקרה הטוב יביא אותו לשכר דומה, או להרוויח פחות באירופה. אז אם אפשר להישאר בקולג', לשפר עמדות ועדיין להשתכר כמו מקצוען, למה לא?
בפוטבול המכללות, לשם זורם הכסף הגדול - לעתים עד 80-85% מאותם 20 מיליון שמוקצים לכל אוניברסיטה - גם ההעברות גדולות יותר: ניקו יאמלייבה, הקווטרבק הכוכב של אוניברסיטת טנסי, עזב לפי הדיווחים את קבוצתו בשל דרישה לקבל אצלה 2 מיליון יותר, ועבר ל-UCLA, במהלך שהגיע לכותרות הראשיות של כל אתר בארה"ב. חברו של יאמלייבה לשעבר, בו קרטר, השתמש במינוחים מעולם הצבא הישראלי כדי להביע את תחושותיו: "נכון שהיו לו הזדמנויות טובות יותר במקום אחר, אבל הוא השאיר את האחים שלו מאחור".
סעו לאיי הבהאמה, תעשו חצי מיליון ביממהלא מעט שחקנים ישראליים ואירופים השאירו גם הם בעונה האחרונה, ובעיקר באביב 2025, את ה"אחים" מאחור, לטובת הזדמנויות להשתכר כחצי מיליון דולר באוניברסיטה אמריקאית. עומר מאייר ממכבי ת"א הצטרף לפרדיו, ורון ציפר בן ה-22, הקלע המוביל של הפועל באר שבע דימונה, הצטרף לאוניברסיטת לואיזיאנה סטייט בה כיכבו בעבר שאקיל אוניל, פיט מראביץ' ובן סימונס. על פי הדיווחים, ציפר ישתכר שם כ-500-600 אלף דולר בעונה הבאה, פי 10 משכרו העונה, ויותר מרוב השחקנים הישראליים בליגת העל. ההזדמנות הזו קורצת לשחקנים אירופים צעירים גם בשל ההזדמנות לשחק קרוב יותר לעיני הסקאוטים, ומול המתחרים הישירים שלהם על מקום ב-NBA. קספארס יאקוצ'יוניס מאילינוי ואיגור דמין מבריגהאם יאנג, למשל, צפויים להיבחר בלוטרי בדראפט הקרוב; לא בטוח שזה היה קורה אם היו ממשיכים להיאבק על שברירי דקות בריאל מדריד וברצלונה. "קשה לשחקנים בני 18-20 למצוא דקות משחק ברמות הגבוהות באירופה", אמר לספורטס אילוסטרייטד ג'ון צ'פקביץ', מנהל הסקאוטינג באתר DraftExpress, "והקולג'ים הם החממה המושלמת עבורם לקבל דקות והזדמנויות משמעותיות מול תחרות ברמה גבוהה, ועם המון משאבים להתפתח". מתוך 78 אוניברסיטאות בקונפרנסים הגדולים, ל-73 כבר היו שחקנים בינלאומיים בסגל העונה.רק שעבור השחקנים הבינלאומיים, בניגוד לחבריהם האמריקאים, יש לצד הפוטנציאל הכספי העצום גם סיבוך חוקי נוסף. לסטודנטים זרים אסור לעבוד ולהרוויח כסף כשהם על אדמת ארה"ב - ואם יעשו כך, הם עלולים לא רק לעוף מהאוניברסיטה, אלא להיות מגורשים מארה"ב עם חותמת שחורה בדרכון. אבל אל דאגה - עם כל כך הרבה כסף על הכף, גם לזה כבר נמצאו פתרונות יצירתיים. קחו את אוסקר שיבוויי, הפורוורד הקונגולזי של יוטה ג'אז כיום. כאשר הגיע עם אוניברסיטת קנטאקי בסתיו 2022 לטורניר באיי הבהאמה, מחוץ לתחומי ארה"ב - עוד לפני שהספיק לפרוק מזוודות כבר נשאב לסשן צילומי פרסומות אינטנסיבי, כמו של משפיעני רשת, שהניב לו מאות אלפי דולרים. לפעמים כל מה שהשחקן צריך לעשות זה לנחות מחוץ לארה"ב למשחק או שניים, להעלות משם 5 פוסטים לאינסטגרם, לראות את הכסף נכנס לחשבון - ואז לנחות בחזרה באמריקה כאילו כלום לא קרה, ולהמשיך לשחק כדורסל.העובדה שכל כך הרבה עסקאות נסגרות בשבועות האחרונים נובעת מכך שכרגע ההזדמנויות הללו פשוט קיימות - ובעוד פרק זמן קצר מאוד, ייתכן שהן לא יהיו זמינות יותר. אם בית המשפט יקבל את דעתה של ליגת המכללות, יכול להיות שב-1 ביולי ייסגר ברז הכסף. וכך השחקנים שחתמו עכשיו על חוזים של מאות אלפי דולרים עשויים לקבל שכר של עונה שלמה לפני התאריך הזה - ולמעשה, לפני שהקפיצו כדור אחד באימון במדי קבוצתם החדשה.
מבולבלים? אתם לא לבד. "יש המון תחום אפור כרגע בעסק הזה", מסכם שחם, "זה ג'ונגל אחד גדול". בינתיים, אל תופתעו לשמוע על עוד ישראלים ואירופים - אולי נועם יעקב, שכבר הוזכר כמועמד למישיגן סטייט, יהיה הבא בתור - שנוטשים את אירופה ועושים רילוקיישן. בינתיים ליגת המכללות מרוויחה עוד כישרונות, הכישרונות מרוויחים עוד כסף ועוד הזדמנויות להיכנס לפנקסי הסקאוטינג, ואנחנו מרוויחים עוד סיבות לקום באמצע הלילה כדי לראות כדורסלנים ישראלים בארץ האפשרויות ה- לפחות בינתיים, אין כפל מבצעים, ט.ל.ח - בלתי מוגבלות.